E mai ieftin sa studiezi in strainatate!

Data publicarii: 17-03-2008 | Educatie

Prin bursele, scutirile de taxe sau imprumuturile oferite de unele state, universitatile de prestigiu nu mai reprezinta un lux pentru tinerii romani. Ofertele au fost prezentate la Targul International al Universitatilor - RIUF 2008, noteaza Evenimentul Zilei.

Tinerii care aleg o universitate din strainatate, beneficiaza de burse sau imprumuturi din partea respectivului stat si au un job part-time pot studia mai ieftin decat in tara.

Finantarile pentru studii au fost la mare cautare pentru tinerii care au vizitat, in weekend, Targul International al Universitatilor 2008 (Romanian International University Fair - RIUF), organizat de Grupul Educativa si gazduit de Teatrul National din Bucuresti.

Reprezentantii a peste 100 de universitati din 15 tari - printre care s-au numarat Universitaet Freiburg (Germania), University of Kent si Coventry University (Marea Britanie) - si-au prezentat aici ofertele pentru studii universitare, de masterat si doctorat, dar si cele legate de burse. In cazul universitatii din Coventry, acestea acopera 50% din costurile legate de cazare si masa in campus. Tot in Marea Britanie, tinerii pot primi imprumuturi pentru acoperirea costurilor.

Pentru Danemarca, taxa de scolarizare - reprezentand aproximativ 10.000 de euro pe an - este finantata de guvern. Totodata, cei care opteaza pentru institutii din Germania sau Olanda pot obtine acces la finantari prin intermediul agentiilor guvernamentale.

Putini vin cu temele facute

Standul Harvard a fost, asa cum era de asteptat, printre cele mai asaltate. "Majoritatea intreaba despre studiile de licenta. Sunt interesati de domeniile in care pot studia, apoi de finantari. Sunt apoi intrebari specifice, despre cursurile de master, in special pe business si pe drept", a precizat Anca Harasin, reprezentanta prestigioasei institutii si absolventa a Harvard Kennedy School.

CEU Business School din Ungaria ofera cursuri de licenta in schimbul unei taxe cuprinse intre 6.000 si 7.200 de euro pe an. "Unii vin cu temele facute de acasa, insa sunt foarte putini cei care spun: «Sunt student in anul al treilea. Ce pot face mai departe?». La inceput, majoritatea spun: «Vreau un master. Cat costa?»", a sintetizat Robert Zanescu, de la standul CEU Business School. Miercuri, o parte dintre oferte vor fi prezentate la Timisoara, iar vineri, vor ajunge la Iasi, in cadrul a doua editii mai restranse ale targului.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: