Cel mai mare salariu din brokeraj: 960.000 de euro

Data publicarii: 18-03-2008 | Afaceri

Un broker pe piata de capital locala a putut castiga anul trecut din salariu in medie intre 1.000-1500 de euro, potrivit estimarilor oferite Business Standard de societatile de brokeraj. Datele variaza mult, salariul mediu de pe piata ajungand pana la 3.000 de euro pe luna, in conditiile in care castigul unui broker depinde nu numai de salariul fix, ci si de bonusurile primite in urma performantelor acestuia. Brokerii mai primesc, de regula, si o parte din comisionul pe care il incaseaza societatea in urma tranzactiei pe care a derulat-o clientul care lucreaza cu acel broker.
 
Societatile de brokeraj sunt totusi reticente in a furniza informatii despre pachetele salariale ale angajatilor.

"Cel mai mare pachet salarial al unui director societate de brokeraj a fost anul trecut de 960.000 de euro, din care doar 10% a reprezentat salariul fix, restul fiind bonusuri in functie de performante", a declarat, pentru Business Standard, George Butunoiu, managing partner in cadrul firmei de executive research cu acelasi nume.

Potrivit directorului uneia dintre cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, parte dintr-un grup financiar international, salariul mediu al unui broker a ajuns anul trecut la 30.000 de euro pe an. Pe de alta parte, conducerea unora dintre principalele societati independente au estimat salariul mediu al unui broker in jurul a 1.000 de euro pe luna.

"Un broker a castigat in medie 12.000 de euro pe an in 2007", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.

"Salariul mediu brut al unui broker a fost anul trecut in jurul a 3.700 de lei (1.100 de euro-n.red) ", spune si Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.

Salariul de inceput al unui broker in momentul angajarii lui variaza in jurul a 350-400 de euro, potrivit acelorasi estimari.

Pe de alta parte, brokerii "buni" de pe piata de capital locala au castigat anul trecut peste 100.000 de euro, au spus reprezentantii societatilor de brokeraj.

"Un broker bun a putut castiga linistit 100.000 de euro anul trecut, aici incluzand si bonusurile in functie de performante, dar si tranzactiile efectuate pe cont propriu. Un broker foarte bun a putut castiga peste 300.000 de euro", a spus directorul uneia din primele 10 societati de brokeraj de pe piata.

Brokerii estimeaza ca salariile pe piata de brokeraj au crescut anul trecut in medie cu 20-40%, dar spun ca pe piata castigul total al unui broker s-a dublat fata de anul precedent. Situatia in schimb va fi diferita in acest an, mai spun brokerii, din cauza scaderii drastice a valorii tranzactiilor.

"Salariile de pe piata de brokeraj au crescut destul de mult pana acum, insa si salariile se coreleaza cu piata. In acest moment piata nu justifica atragerea unui numar mai mare de resurse, pentru ca, din cauza scaderilor, lichiditatea a scazut foarte mult, scazand in acest fel si veniturile brokerilor. Pe pietele externe vedem chiar ca sunt reduceri de personal", a declarat Cornel Fumea, directorul general al BRD Securities.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: