Internet de mare viteza la 10.000 de metri inaltime

Data publicarii: 20-03-2008 | IT&C

Operatorii aerieni au inceput sa testeze oferte de acces la Internet broadband si alte tehnologii care le vor face viata mai usoara pasagerilor, noteaza Cotidianul. Liniile aeriene din intreaga lume incearca sa tina pasul cu tehnologia, insa foarte putine reusesc. Cel putin asa spune un studiu "PC World", care arata ca momentan nici un operator aerian nu ofera pasagerilor sai acces la Internet in banda larga. Aceste lucruri sint insa pe cale sa se schimbe. In prezent, operatorul american JetBlue are un zbor in care ofera servicii limitate de e-mail, dar nu si posibilitatea de a naviga pe web.

Continental, Southwest, Virgin America si American Airlines sint printre companiile aeriene care testeaza lansarea serviciilor de e-mail si web in urmatoarele luni. Daca totul merge conform planurilor, la inceputul sau la jumatatea anului 2009, pasagerii ar putea avea de unde alege in materie de operatori aerieni pentru acces la Internet in timpul zborului.

In Statele Unite, in materie de tehnologie, operatori low-cost precum Virgin America si JetBlue sint cu mult inaintea operatorilor mari. Virgin America, spre exemplu, are la fiecare scaun prize de 110 volti pentru laptopuri. Majoritatea liniilor aeriene nu au astfel de dispozitive la atitea scaune precum Virgin America, iar majoritatea prizelor necesita un adaptor. Pe linga acestea, Virgin America ofera intrari USB la scaune, permitind incarcarea iPod-ului sau a altor aparate compatibile USB. Compania va lansa Internet wireless in timpul zborului in acest an. In avioanele sale, folosind ecranul de noua inch de pe scaunul din fata poti asculta muzica, poti accesa jocuri, filme (contra cost) si chiar televiziune prin satelit. In plus, poti trimite mesaje instant catre alti pasageri din acelasi avion sau poti comanda mincare prin acelasi ecran.

JetBlue este primul operator aerian american cu e-mail in timpul zborului si tv live pe ecranele de pe spatele scaunelor sale. Poti viziona gratuit, insa filmele costa cinci dolari bucata si nu se dau la cerere. Pasagerii pot asculta gratuit si 100 de canale radio.

In decembrie 2007, JetBlue a inceput testarea unei versiuni limitate de Internet in timpul zborului pe un singur Airbus A320. In aceasta perioada de proba, pasagerii cu laptopuri au putut primi si trimite e-mailuri prin Yahoo! Mail sau mesaje instant prin Yahoo! Messenger, in timp ce utilizatorii care au BlackBerry cu Wi-Fi au putut si ei sa trimita si sa primeasca mesaje. JetBlue vrea sa ofere Internet broadband pe toate avioanele sale in acest an.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: