Sistemul bancar romanesc - neafectat de criza internationala

Data publicarii: 20-03-2008 | Finante-Banci

Stabilitatea financiara a sectorului bancar din Romania nu va fi afectata aproape deloc de actuala criza internationala - spune Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, citat de Cotidianul. Un semnal de alarma trebuie tras in sectorul imobiliar, care in ultimii ani a cunoscut in Romania o crestere exploziva. Paradoxal, criza ajuta pe termen scurt pentru ca vor fi mai putini bani de importuri si astfel va mai scadea din consumul exacerbat - sustine oficialul BNR intr-un interviu in exclusivitate pentru Cotidianul.
 
Care ar trebui sa fie strategia economica a Romaniei in contextul crizei financiare internationale?

Strategia economica este, prin definitie, un demers pe o perioada lunga de timp si ea nu se schimba in functie de aparitia sau de disparitia crizelor financiare internationale (in acest context, ar fi mai potrivit de vorbit despre modificari de tactica). Tot atit de adevarat este ca anumite strategii sint mai vulnerabile decit altele in fata modificarilor de context international, iar Romania are o astfel de strategie vulnerabila. In esenta, este vorba despre fortarea cresterii economice (pentru a reduce decalajul fata de tarile central-europene intr-un timp cit mai scurt), chiar cu pretul generarii unor dezechilibre macroeconomice, cum ar fi cresterea deficitului extern sau a ratei inflatiei.

Alte tari care au trecut prin cicluri de crestere nesustenabila, cum ar fi Brazilia, au ajuns intr-un tirziu (adica dupa circa cincizeci de ani) la concluzia ca o crestere care se bazeaza pe adincirea dezechilibrelor nu poate constitui un obiectiv viabil.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: