Bijutierii din Asia cumpara masiv aur pe fondul scaderii preturilor

Data publicarii: 20-03-2008 | International

Bijutierii din Asia s-au grabit joi sa cumpere aur dupa ce pretul a scazut cu peste 100 dolari/uncie de la recordul de peste 1.000 dolari/uncie atins saptamana trecuta, relateaza Reuters.

Pretul aurului a scazut cu peste 2% si a atins cel mai mic nivel al acestei luni, de 920,30 dolari/uncie, in contextul in care fondurile de investitii si-au marcat profiturile dupa ce au dus pretul la valoarea record de 1.030,80 dolari/uncie, inregistrata luni pe fondul scumpirii petrolului si al estimarii unor noi coborari ale dobanzii de referinta in Statele Unite.

Dealerii au mai observat tendinta de cumparare din partea investitorilor, pentru ca scumpirea petrolului a marit atractia aurului ca investitie de protectie impotriva inflatiei. India, cel mai mare consumator de aur din lume, a cumparat masiv, aceasta fiind perioada cu cele mai multe nunti.

"Observ un nivel foarte bun al investitiilor in aur in China, Vietnam si Japonia", a declarat directorul managerial pentru Orientul Indepartat din cadrul World Gold Council, Albert Cheng.

"Cred ca in Vietnam lipsesc uneltele de investitii si piata de capital este foarte volatila. Prin urmare, oamenii prefera sa investeasca in aur. Este aproape finalul primului trimestru si nivelul cererii este foarte bun"

Vietnamul, unul dintre principalii consumatori din Asia de Sud-Est, a inregistrat in 2007 o scadere a cererii de peste 19%, la 56,1 tone, cand aurul a inceput sa creasca spre valori record. Dealerii au spus insa ca vietnamezii sunt cei mai activi cumparatori din ultimele saptamani.

"Vietnamul cumpara aur chiar si cand se tranzactioneaza la valori record, in acesta luna. Pentru acestia, este mai mult o investitie de aparare, pentru ca inflatia a depasit anul trecut nivelul de 12%", a declarat un dealer din Singapore.

"Nimeni nu vrea sa pastreze dolarii, pentru ca se depreciaza", a declarat dealerul, care a subliniat cererea din partea investitorilor din India, Indonezia si Thailanda.

"Cumparatorii si speculantii cumpara la un nivel scazut. Toata lumea se grabeste sa cumpere", a spus un dealer din Hong Kong.

"Insa cred ca tendinta pe termen lung este in continuare de cumparare, pentru ca Federal Reserve ar putea reduce din nou dobanda de referinta in aprilie", a mai spus acesta.

Pretul aurului a crescut cu peste 23% in 2008, sustinut de cererea din partea investitorilor si speculatorilor, care spera ca banca centrala americana va cobori din nou nivelul dobanzii, de scumpirea petrolului la un nivel record si de deprecierea dolarului. "Cred ca factorii care au adus pretul la acest nivel nu s-au schimbat. Fundamentele pietei sustin in continuare o scumpire", a declarat Cheng, din cadrul World Gold Council.

NewsIn