Bogatii de poveste ai lumii

Data publicarii: 21-03-2008 | Lifestyle

De la someri ajunsi miliardari, pina la un filantrop milionar care umbla gol de colo, colo, Discovery s-a infiltrat in vietile a 32 de oameni care impreuna ar umple o vistierie de 17 miliarde de euro.

Avioane particulare, cai putere in exces, yachturi si garzi personale inarmate, dar si petrecerile tirzii, cu femei una si una, ale playboy-ului australian Justin Hemmes sint doar citeva dintre capriciile de culise din lumea "celorlalti". Incepind cu 23 martie, ora 16:00, postul de televiziune Discovery va transmite, in opt parti, povestile filmate timp de jumatate de an a 21 de milionari si a 11 miliardari din 26 de tari, din America pina in Asia, din Europa pina in Orientul Mijlociu si Africa, reunite in seria "Cei mai bogati oameni din lume".

Nu e suficient sa gasesti oameni bogati, este absolut necesar ca acestia sa aiba ceva de spus, o poveste interesanta", motiveaza alegerea producatorul Jonathan Holmes. De pilda, eroii primului episod au obirsii sociale umile. Tim Blixseth, un american care bate spre 60 de ani, s-a intretinut o vreme din ajutorul de somaj. Acum doi ani, spunea pentru revista Forbes ca era atit de sarac, incit colegii de scoala nici nu s-au sinchisit sa-i puna o porecla. A facut totusi avere in domeniul silvic, a pierdut totul, a recuperat totul si conduce acum una dintre cele mai elegante statiuni turistice din lume, putindu-se bizui pe 1,3 miliarde de dolari, potrivit topului Forbes din toamna lui 2007. Somer a fost si excentricul polonez Aleksander Gudzowaty, a incercat tot ce se putea inainte de a ajunge unic importator pentru gazul natural rusesc, prin compania sa Bartimpex, magnat cu 15 garzi de corp si automobile al caror numar nici nu-l stie exact. Gudzowaty este al cincelea om ca avere din tara sa, estimata anul trecut la 2,8 de miliarde de dolari de presa poloneza.

Filantropul Swami, magnat francez al textilelor nascut Christian Fabre, si-a schimbat numele cind a emigrat in India, unde s-a convertit la hinduism. Desi detine o companie de un milion de dolari, "Fashion International", magnatul isi imparte mai bine de jumatate din profituri cu personalul, el pastrindu-si doar 140 de euro pe luna. "Atit la filmari, cit si la montaj, a trebuit sa ne asiguram ca demnitatea lui Swami a fost pastrata si nu expusa in fata intregului public al Discovery Europe. Swami este un francez care a trait si lucrat in India cea mai mare parte a vietii lui. Convertit la hinduism, el isi petrece o mare parte din timp gol. Nu a fost usor sa aflam opiniile lui despre viata in timp ce se fitiia de colo, colo, in pielea goala", isi aminteste producatorul executiv. Artistul Zuchero, partener de duet cu Pavarotti, Miles Davis sau Paul Young, a crescut in schimb la o ferma din Italia rurala, amestecind muzica italiana cu jazzul. Banii au inceput sa-i curga in cont o data cu lansarea albumului "Blues", in 1987, vindut in trei milioane de exemplare, si s-au adunat pina la 85 de milioane de dolari in prezent.

Pe 30 martie, in al doilea episod, va intra in scena omul de afaceri rus si fostul analist KGB Alexander Lebedev. A vindut pantofi si a condus taxiuri, dar a intermediat apoi un contract de achizitionare a Bancii Rezervei Nationale care i-a deschis drumul spre cele 3,5 miliarde de dolari cu care revista Forbes l-a clasat in martie 2006. Islandezul Magnus Scheving, timplar de meserie si gimnast de succes, a schitat in joaca pe cite un carnetel pina a creat personajul de animatie "Sportacus" si a ajuns milionar, serialul sau de televiziune "Lazy Town" fiind vizionat acum in 109 tari, de mai bine de 40 de milioane de copii. Pe de alta parte, "sosia" lui Billy Idol, londonezul Jeremy Paxton, acum in virsta de 46 de ani, a cunoscut faima de campion la schi nautic, dar si de editor de navigatie si aviatie. Cu compania sa Lower Marsh Estate, una de dezvoltare pe principii durabile si ecologice, a dat insa lovitura, adunind 200 de milioane de dolari.

Jacque Torres a fost ucenic intr-o patiserie pina sa investeasca in propriul lant de chocolaterii si patiserii, desi a crescut pe Riviera Franceza, "locul de joaca" din Europa preferat de cei bogati si celebri. Acum savureaza o delicioasa avere de 25 de milioane de dolari si este subiect al celui de-al treilea episod din seria Discovery, alaturi de Arthur Tay, care si-a propus sa infiinteze un super-club de yachting si o statiune turistica, pe care spera sa o transforme intr-un Monte Carlo al Orientului, sau de fostul muncitor otelar Eduard Shifrin, care acum nu se uita cind da o mie de dolari pe un pahar de whiskey.

De altfel, nici perioada filmarilor nu s-a abatut de la registrul de poveste. "Abel Damoussi si-a cumparat un Bentley la comanda. El e din Maroc, asa ca masina e de un albastru marocan. Am vazut-o pe Kathleen Windridge cumparindu-si un colier cu safire, intr-un impuls de moment, in timp ce era la cumparaturi", isi aminteste producatorul executiv Philip Armstrong-Dampier. La un moment dat, echipa s-a procopsit cu o nota de plata de citeva mii de lire sterline, cind unul dintre bogatanii filmati a comandat de citeva ori bauturi de 645 lire sterline paharul. In plus, milionara Elisa Salinas, din Mexic, era permanent inconjurata de aproape 30 paznici, toti inarmati.

Producatorul Jonathan Holmes precizeaza si ca echipa a dat acum peste mai multe femei dornice sa apara in fata camerei de filmat decit in seria trecuta "Cei mai bogati oameni din Europa", gasindu-le mai modeste decit barbatii, preocupate mai mult de bijuterii decit de un Ferrari si mai mult de o casa decit de un yacht.

Printre protagonistii din seria "Cei mai bogati oameni din lume" se numara si Calvin Ayre, crescut in preeria canadiana, cu o avere de doua miliarde de dolari strinsa de pe urma jocurilor de carti online sau magnatul australian al telefoniei mobile John Ilhan (176 de milioane de euro), venit din prima generatie de imigranti turci si fost lucrator la un magazin de telefoane mobile. Li se alatura cel mai de succes pop star al Spaniei, Alejandro Sanz, cu 21 de milioane de albume vindute la activ si 40 de milioane dolari in cont, descendentul dinastiei de bijutieri Bulgari, Francesco Trapani (200 milioane dolari), plecat de la cele cinci magazine initiale pentru a ajunge la 250 in intreaga lume, sau actrita Josie Ho, din Hong Kong, care a debutat ca solista de rock si a continuat cu roluri secundare in filme Kung-fu, apoi cu roluri in pelicule mai dramatice, intre care "Exiled", recent nominalizat la Festivalul de Film de la Venetia.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: