Confidentialitatea salariului, valabila doar pentru middle si top manageri

Data publicarii: 21-03-2008 | HR/Cariere

Managerii respecta cel mai mult confidentialitatea salariilor pe care le primesc, sunt de parere consultantii de resurse umane. In general insa, pe piata locala, zvonurile si discutiile despre salarii se perpetueaza mult mai usor decat in alte tari, dand nastere la frustrari si presiuni la negocierea remuneratiei.

"Ocupantii pozitiilor de middle si top management sunt cei care au tendinta de a pastra confidentialitatea salariilor, percepand mai indeaproape importanta acestui aspect", afirma Alina Candea, business manager pentru compania de recrutare CVO Intenational. Respectarea confidentialitatii salariului este importanta, spune aceasta, deoarece protejeaza compania, orice informatie denaturata riscand sa afecteze imaginea companiei, in contextul unei piete a muncii sensibile.

Pe de alta parte, in interiorul firmei, discutiile despre salarii genereaza frustrari, plecari din companie, presiuni la negociere, precum si un grad scazut de productivitate, generat de lipsa de motivatie.

"Natura umana, in general, este curioasa - compara, barfeste, trateaza comparativ colegii, prietenii. In toate companiile in care am fost, oricat de multe politici de securitate aveam, oamenii vorbeau despre salarii intre ei si existau frustari legate de acest aspect", spune si Mihaela Forgaciu, director de HR pentru hotelul de cinci stele Radisson SAS. Solutia companiilor pentru a se respecta confidentialitatea salariului este anuntarea grilei de salarii pentru diverse categorii de joburi, crede directorul HR.

Romanii nu se documenteaza atent in legatura cu salariile practicate pe piata, spune Alina Candea, principala sursa de informare pentru majoritatea fiind reprezentata de zvonuri. In general, salariatii companiilor mari sunt mai informati cu privire la nivelul salarial al pietei, principala lor sursa de informatii fiind studiile care se fac in piata, afirma Forgaciu.

Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: