Sistemul bancar din Europa si SUA, in criza de incredere

Data publicarii: 21-03-2008 | Finante-Banci

Greselile traderilor si pierderile cauzate de deprecierea activelor afecteaza credibilitatea grupurilor financiare din intreaga lume, noteaza Adevarul. Criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din SUA a adus bancilor din intreaga lume pierderi de zeci de miliarde de dolari. Insa poate cea mai grea lovitura este ca increderea investitorilor in siguranta serviciilor bancare a fost puternic zdruncinata.

Incapacitatea de a evita situatiile de criza a unor grupuri financiare ca Northern Rock si Bear Stearns, dar si lipsa unui mecanism de control care sa previna frauda nu fac altceva decat sa adanceasca dezamagirea investitorilor.

Grupul financiar elveti­an Credit Suisse a raportat, ieri, primele pierderi din anul 2003 pana in prezent, dupa devalorizarea instrumentelor financiare de credit care au fost evaluate gresit si cu buna stiinta de traderi. Deprecierea de 2,65 miliarde de dolari a acestor active a influentat rapoartele financiare ale bancii in ultimul trimestru al anului trecut si primele trei luni ale lui 2008.

Venitul net va fi redus cu 788 milioane de dolari. Banca elvetiana nu a dezvaluit numele traderilor responsabili de pierderi, dar a specificat ca a luat deja masuri pentru imbunatatirea controlului asupra operatiunilor si de prevenire a unor astfel de incidente.

Elvetia nu sare in ajutorul bancilor

Anuntul Credit Suisse nu face altceva decat sa ridice si mai multe semne de intrebare legate de cat de "sanatos" este sistemul bancar elvetian. Asta, in contextul in care, nu demult, cea mai mare banca a tarii si, candva, cea mai mare banca europeana a raportat deprecieri ale activelor de 18,4 miliarde de dolari pentru anul trecut.

UBS a fost nevoita sa apeleze la fondul suveran din Singapore, Government of Singapore Investement, pentru o majorare de capital care sa scoata banca din impas. Ministrul de finante elve­tian, Hans-Rudolf Merz, a declarat intr-un interviu ca statul nu va salva bancile aflate in impas. "Ar trebui sa lasam piata sa-si urmeze cursul firesc", a adaugat el pentru cotidianul "Tages Anzeiger", citat de AFP.

Atitudinea lui este diferita de cea a bancii centrale a Marii Britanii, "Bank of England", si a guvernului britanic, care au decis sa nationalizeze grupul bancar Northern Rock pentru a-l salva din fata unui faliment iminent.

In urma cu cateva zile, Rezervele Federale ale SUA si Trezoreria americana au coordonat vanzarea Bear Stearns catre JP Morgan pentru o suma derizorie de 2 dolari pe actiune dupa ce banca a raportat pierderi de 1,9 miliarde de dolari, in ultimul trimestru al anului trecut, iar actiunile sale s-au depreciat cu 50%.

Situatia in care se regaseste Credit Suisse aminteste de problemele care au zdruncimat Societe Generale dupa ce traderul Jerome Kerviel a realizat tranzactii neautorizate care au dus la pierderi de 7,6 miliarde de dolari. Luna trecuta, grupul financiar MF Global a anuntat ca traderul Evan Dooley a pierdut 141,5 milioane de dolari dupa ce a facut plasamente pe piata contractelor de marfuri. Toate aceste situatii de criza nu au facut decat sa atraga atentia asupra lipsei unui mecanism adecvat de control in interiorul sistemului.

Integral in Adevarul