Criza creditelor a afectat bancile franceze in 2007

Data publicarii: 22-03-2008 | International

Bancile franceze au avut de suferit din cauza actualei crize financiare, iar rezultatele lor din 2008 vor fi influentate in continuare de deteriorarea de pe pietele de credit, afirma un raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's (S & P).

"Dimensiunile diviziilor corporate si de banca de investitii ale bancilor franceze le lasa expuse la o potentiala inrautatire a situatiei de pe piata financiara in 2008, pe segmente dinafara sectoarelor limitate in care au fost afectate in 2007", a comentat un analist de la agentia de rating, Elisabeth Grandin.

"Diversitatea afacerilor lor si activitatile solide de pe piata interna, insa, vor contribui la contrabalansarea evolutiei slabe de pe segmentul de banca de investitii si vor limita o posibila scadere a profitului net", a adaugat Grandin.

Standard & Poor's a revizuit in scadere evaluarea pentru mai multe banci franceze in ultimele luni, mai ales ca urmare a efectelor turbulentelor de pe piata creditelor si a expunerii la aceastea a diviziilor de banca pentru corporatii si de investitii.

Efectul total identificat al expunerii la problemele de pe piata internationala a creditelor a afectat negativ sase mari grupuri bancare franceze si a generat o scadere cu 20% a castigurilor din operatiuni permanente, dupa calcularea costului riscurilor.

Expunerea la problemele declansate de pe piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc a afectat negativ rezultatele bancilor Credit Agricole, Societe Generale, Groupe Banque Populaire si Groupe Caisse d'Epargne, ca si rezultatele bancii franceze BNP Paribas, dar intr-o masura mult mai mica.

"Consideram ca, pentru cele mai multe banci franceze, rezultatele pentru 2008 vor fi afectate negativ", a mai spus Elisabeth Grandin.

Bancilor le va fi foarte greu sa isi creasca profitul organic, date fiind conditiile mai dificile de pe piata interna si mediul economic international. Cu toate acestea, amploarea deprecierilor de active afisate in 2007 ofera un anumit potential pentru o crestere a veniturilor, mai estimeaza analistii de la Standard & Poor's.

"Desi nu ne asteptam ca in 2008 sa asistam la o expunere asemanatoare celei legata de criza creditelor ipotecare din SUA din 2007, bancile franceze sunt expuse la efecte ale crizei creditelor asupra unor alte clase de active. Astfel, grupurile care au operatiuni cu derivative sunt mai expuse decat altele la problemele de pe pietele de capital", mai informeaza analistii de la S&P.

In ceea ce priveste scenariul potential de stres pentru bancile franceze, S&P observa ca atat serviciile bancare pentru populatie, cat si activitatile specializate de finantare de pe pietele emergente creeaza nesigurante. "Scenariul nostru de baza pentru 2008 prevede o recesiune accentuata dar scurta in Statele Unite si o temperare a cresterii economice din Europa, inclusiv in Franta, dar nu o recesiune mondiala", estimeaza analistii de la agentia de rating.

"Ne asteptam ca economiile tarilor emergente sa reziste in 2008", a mai spus Grandind si a adaugat ca, in acest context, ratele de profitabilitate ale bancilor franceze vor fi probabil sub varful din 2006, dar in apropiere de nivelurile din 2003 si 2004.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: