Incepe o noua cariera!

Data publicarii: 24-03-2008 | HR/Cariere

Daca ai tot avut mai multe locuri de munca si nu te mai atrage ceea ce faci la serviciu, este timpul pentru o schimbare in viata profesionala, noteaza Evenimentul Zilei. Expertii americani sustin ca un om obisnuit isi schimba de cel mult trei ori cariera in viata. "Oamenii vor sa dea un sens vietii lor si pentru asta isi schimba cariera", spune Richard Bolles, consilier in cariera si autorul unor carti in domeniu, citat de hotjobs.yahoo.com. Majoritatea oamenilor isi schimba cariera fiindca nu se mai regasesc in ceea ce faceau si pentru ca identifica motive de disconfort.

Ce puncte forte ai?

Pentru a porni cu dreptul intr-o noua cariera, este indicat sa vezi care sunt punctele tale forte. "Trebuie sa descoperi ce-ti aduce satisfactie, ce te inspira si te motiveaza", spune Alexandra Urseanu, project manager al HART Human Resource Consulting, din Bucuresti.

Practic, trebuie sa-ti evaluezi bine optiunile de cariera si sa observi daca aptitudinile tale se potrivesc cu joburile pe care le tintesti.

"Un lucru care este obligatoriu de facut atunci cand vrei sa aplici la un job: sa citesti cu atentie anuntul angajatorului. Nu trimite CV-ul doar pentru ca pare o slujba interesanta, mai ales daca nu ti se potriveste sau daca nu intelegi responsabilitatile pe care le-ai avea", recomanda consilierul in cariera Ana Giurca, de la compania Catalyst Recruitment Solutions, din Bucuresti.

Cinci pasi importanti

Inainte de a trece la actiunea de schimbare a carierei, spune Eduard Ezeanu, consilier in cariera al companiei Career Experts, din Bucuresti, trebuie sa ai un plan. "Este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l respecti atunci cand te decizi sa schimbi cariera", accentueaza el.

Consilierul in cariera este de parere ca exista cinci pasi esentiali in schimbarea carierei: "alegerea domeniului profesional in care vrei sa lucrezi, realizarea unui plan profesional realistic si pe profilul dorit, conceperea unui CV puternic, cautarea de joburi folosind strategii adecvate, dezvoltarea si valorificarea abilitatii de a te vinde pe tine la interviu". Mergand pas cu pas si respectand planul, cresc sansele de a gasi si incepe cariera pe care o cauti.

Fara frica!

Faptul ca esti atras de un domeniu in care nu ai experienta nu ar trebui sa te sperie. Poti incepe in alta companie ca junior si apoi sa progresezi. In plus, experienta anterioara poate fi utila atunci cand abilitatile formate pot fi folosite si in noul loc tintit.

Eduard Ezeanu atrage insa atentia asupra unui dezavantaj daca iti schimbi viata profesionala: "De multe ori trebuie sa pornesti din nou de la zero, ceea ce poate echivala cu diminuarea statusului profesional si a veniturilor".

Exista insa posibilitatea ca schimbarea de cariera sa nu insemne si un alt loc de munca. De exemplu, poti sa treci la alt departament, in aceeasi companie.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: