Cinci oferte la Asiban. Cea mai mare bate 350 mil. euro

Data publicarii: 25-03-2008 | Afaceri

Grupurile franceze Groupama, Axa, italienii de la Generali si grupurile olandeze Aegon, respectiv Eureko au inaintat oferte finale pentru preluarea afacerii Asiban, situat in topul primilor patru asiguratori de pe piata, au declarat pentru Business Standard surse apropiate afacerii. Ultimele informatii indica faptul ca ofertele inaintate variaza intre 310 si 350 mil. euro, iar una dintre cele mai puternice pozitii in procesul de achizitie o detine grupul francez Groupama.

Asiban este controlata, cu participatii egale, de catre patru grupuri bancare - BCR (are in plus o actiune fata de ceilalti actionari, prin Financiara SA), BRD SocGen, Banca Transilvania si banca de stat CEC. Divizia franceza a bancii de investitii Rothschild are mandatul de vanzare al Asiban, in timp ce casa de avocatura Tuca, Zbarcea&Asociatii se ocupa de consultanta juridica pe partea de vanzare. Surse familiare cu tranzactia sustin ca banca de investitii doreste ca discutiile finale privind vanzarea Asiban sa se poarte la Paris, pentru a pastra confidentialitatea discutiilor.

Asiban a raportat prime brute subscrise de 185 mil. euro in 2007, ceea ce ii asigura o cota de circa 8,6% in industria asigurarilor, care a ajuns la 2,15 mld. euro, anul trecut.

Compania de asigurari Asiban, unul dintre primii patru jucatori de pe piata romaneasca de profil, a inregistrat in anul financiar 2007 prime brute subscrise de 620 milioane de lei (185,8 milioane de euro), iar pentru acest an vizeaza o crestere a volumului primelor brute de 13%, pana la 700 milioane de lei, ca efect al avansului pe segmentul de asigurari de viata si al scaderii ponderii asigurarilor de credite.

La inceputul acestui an, Asiban a atras interesul a opt mari jucatori de pe piata globala a asigurarilor. Astfel, la acel moment, grupurile franceze Axa si Groupama, Uniqa (Austria), Eureko si Aegon (ambele din Olanda), Generali si Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania) au ridicat valoarea de piata a companiei de asigurari la peste 300 milioane de euro, conform unor surse din piata. La sfarsitul lunii ianuarie, Munich Re s-a retras din cursa.

"La sfarsitul lui 2008, vrem ca ponderea portofoliului pe asigu- rari de viata sa depaseasca 20% din portofoliu, de la 19%, cat era la sfarsitul anului trecut, iar ponderea pe segmentul de asigurari de credite bancare sa fie sub 11%, de la 14,5%, la sfarsitul lui 2007", a spus presedintele societatii, Dumitru Ceraceanu.

Seful Asiban a mentionat ca societatea a redus ponderea asigurarilor auto anul trecut la 57% (de la 62% in 2006), pentru ca acestea sa devina profitabile. Pentru 2008 insa, compania estimeaza ponderea asigurarilor auto in structura portofoliului la 58,6%.

Potrivit statisticilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Asiban a fost al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Romania in 2006, cu o valoare a primelor brute subscrise de 436,8 milioane de lei, dupa Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig. Asiban detinea o cota de 7,62% din piata asigurarilor generale si de viata, arata CSA.

Piata asigurarilor din Romania s-a ridicat in 2007 la 7,17 miliarde lei (2,15 miliarde euro), in crestere cu 25,16% fata de anul 2006.

Conform estimarilor oficiale, industria romaneasca va raporta, in 2017, un volum de prime brute de 7,5 miliarde euro, in conditiile unei cresteri medii anuale de 13-15%.

Business Standard