Bancile - cu ochii pe BNR, in asteptarea majorarii dobanzii-cheie

Data publicarii: 25-03-2008 | Finante-Banci

Analistii bancari preconizeaza ca Banca Nationala a Romaniei va decide astazi o noua marire a dobanzii de politica monetara. Acesta este si motivul pentru care BNR nu a reusit sa atraga lichiditati in cadrul licitatiei organizate ieri, pe fondul unui disponibil redus de bani in piata.

Banca centrala a organizat saptamana trecuta trei licitatii pentru sterilizarea excesului de lichiditate, prin intermediul carora a constituit depozite in valoare totala de 7,1 miliarde de lei. Astfel, BNR a retras luni din piata 3,4 miliarde de lei, marti a constituit un depozit de 2,67 miliarde de lei, iar miercuri a sterilizat 1,03 miliarde de lei. Ratele la dobanzile de referinta publicate luni de bancile comerciale au fost de 9,58-10,08% pentru sumele atrase pe o zi si de 9,86-10,36% pentru depozitele la o saptamana.

Consiliul de Administratie al BNR se va intalni astazi, in cea de-a treia sedinta de politica monetara din acest an, in precedentele fiind decise majorari care au cumulat 1,5 puncte procentuale, de la 7,5% pe an, la 9% pe an, cat este in prezent.

Curentul