Dobanzile la depozite prind din urma inflatia

Data publicarii: 25-03-2008 | Finante-Banci

In ultima luna, dobanda medie anuala la economiile in lei a crescut cu aproape jumatate de punct procentual, noteaza Adevarul. Dupa ce, in ultima jumatate a anului trecut, dobanzile la depozite s-au situat semnificativ sub nivelul inflatiei, in momentul de fata, acestea au inceput sa recupereze din diferenta fata de cresterea preturilor. Impulsionate atat de marirea dobanzii-cheie, cat si de lipsa de lichiditati, tot mai multe banci au majorat, in ultima perioada, dobanzile aferente economiilor.

Dobanzile oferite de banci pentru depozite s-au inscris, in ultimele saptamani, pe un trend ascendent. Pentru un depozit in lei, constituit pe o perioada de un an, bancile ofera o dobanda medie anuala de 7,31%, in crestere cu 0,39% puncte procentuale fata de nivelul inregistrat cu o luna in urma, potrivit rapoartelor KTD Invest.

Desi mai sunt si banci care inca mai ofera bonificatii mai mici de 6,5% pe an, tendinta se mentine de crestere. De exemplu, Raiffeisen Bank a lansat, la finele saptamanii trecute, o promotie pentru sumele noi atrase de la populatie in lei, pe trei luni, dobanda putand ajunge pana la 10% pe an. Totodata, Piraeus Bank a decis o noua crestere a dobanzilor pentru produsele de economisire.

Integral in Adevarul