Romania, mai buna ca Norvegia la retail

Data publicarii: Astazi, 25-03-2008 | Economie

Intr-un top al prezentei retailerilor in 61 de state din intreaga lume Romania ocupa locul 39, devansand state ca Norvegia, Luxemburg sau Finlanda, conform unui studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis. Din cele 250 de firme care au raspuns chestionarului privind prezenta pe aceste piete, 50 au declarat ca au deja reprezentante in Romania. Majoritatea retailerilor sunt specializati pe comercializarea de articole de imbracaminte.

Pe primul loc al clasamentului se afla Marea Britanie, unde 55% dintre firmele intervievate au magazine, Spania, cu un nivel de reprezentare de 50% si Franta cu 47%.  In ciuda dinamicii bune din ultimii ani, Romania este in continuare devansata de state vecine Polonia, 35%, Cehia, 33% sau Ungaria, cu 27%.

Marii retaileri sunt atrasi pe o piata mai ales prin dinamica buna a constructiei de mall-uri, putini retaileri preferand sa isi deschida magazin separat. Cresterea veniturilor si pofta mare de consum a romanilor a convins din ce in ce mai multi dezvoltatori sa construiasca spatii comerciale din ce in ce mai mari. In 2011 in Bucuresti vor fi disponibile 20 de mall-uri, adica unul pentru fiecare 100.000 de locuitori ai Capitalei. Cel mai mare mall din Capitala in acest moment este Baneasa Shopping City, cu o suprafata totala de 85.000 de metri patrati. Provincia nu a ramas nici ea in urma, in Cluj fiind finalizate anul trecut doua noi centre comerciale, Polus Center si Iulius Mall, fiind anuntate proiecte importante si la Arad, Suceava sau Constanta.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: