Ce putem face cu impozitul de 2% daca nu il dam statului

Data publicarii: Astazi, 25-03-2008 | Finante-Banci

Salariatii si persoanele care obtin venituri din alte surse precum cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor etc. pot contribui la sprijinirea unei asociatii non-profit, ONG sau chiar a unei biserici daca pana la 15 mai aleg ca 2% din impozitul pe venitul realizat in 2007 sa fie redirectionat in scopuri caritabile, noteaza Gandul. Actiunea nu ii costa nimic iar operatiunea se rezuma la completarea catorva randuri dintr-o declaratie de la administratia fiscala.

In 2007, doar 12% dintre ei si-au folosit acest drept, adica ceva mai mult de 560.000 de contribuabili. Ei au varsat in conturile organizatiilor 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006. Contribuabilii din judetele Harghita, Mures, Cluj si Covasna s-au dovedit a fi cei mai atasati actului caritabil, iar cei din Buzau, Tulcea, Teleorman si bucurestenii au preferat sa isi verse tot impozitul la bugetul de stat.

Contribuabilii pot sprijini pe aceasta cale asociatiile profesionale si de afaceri (precum cele ale medicilor, dascalilor, jurnalistilor, managerilor etc.), asociatiile si fundatiile culturale, de arta si de recreere, cele de cooperare internationala, de dezvoltare economica si sociala, de drepturi civile si cetatenesti, de invatamant, educatie si cercetare, de protectie a mediului, de sanatate, cele din domeniul media, servicii sociale sau care apartin diverselor culte religioase active in Romania precum si unitati de cult. In alte state, evidentierea beneficiarilor este mult mai clara. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane. Suma colectata a fost de 5,2 milioane de euro, de 4 ori mai mult decat in 2006.

Contribuabilii persoane fizice au un instrument foarte simplu de sprijinire a organizatiilor non-profit si a unitatilor de cult din Romania. Pana la 15 mai inclusiv, ei pot depune la administratiile financiare in raza carora sunt arondati o declaratie prin care sunt de acord ca 2% din impozitul pe venit pe care il datoreaza statului pentru anul fiscal 2007 sa fie virati in contul unei asociatii, fundatii, ONG sau biserici. "Este un sistem foarte usor de utilizat, ce presupune completarea catorva randuri intr-o declaratie", spune Catalin Gheorghe, director de comunicare la Asociatia pentru Relatii Comunitare. Anul trecut, din 4,7 milioane de salariati din Romania, au decis sa redistribuie 2% din impozit ceva mai bine de 560.000 de persoane.

Integral in Gandul