Romanii prefera un credit rapid in defavoarea unuia cu dobanda mica

Data publicarii: Astazi, 26-03-2008 | Finante-Banci

Metodele pe care Banca Nationala le are la indemana pentru a tempera creditarea sunt tot mai ineficiente in conditiile in care pe romani ii intereseaza mai putin daca platesc o dobanda mai mare atat timp cat pot intra in posesia banilor mai repede, este de parere Otilia Ciotau, economist-sef la Piraeus Bank.

"Contractarea de imprumuturi de catre populatie s-a dovedit in ultimul an ca fiind mai puternic influentata de usurinta accesarii unui credit decat de rata de dobanda. Un 50 bps (puncte de baza) in plus sau in minus pentru un credit contractat de gospodarii nu conteaza atat de mult cat usurinta cu care aceste entitati pot obtine intr-un timp cat mai scurt sumele necesare", a explicat ea.

Bancile gasesc portite de scapare

Totodata, bancile reusesc cu destul de multa usurinta sa gaseasca solutii pentru evitarea costurilor suplimentare rezultate in urma impunerii unei rezerve minime obligatorii (RMO). Astfel, o mare parte din bancile la care exista aceasta posibilitate au transferat o parte din portofoliile lor de credite in strainatate, la bancile-mama. "Transferul de portofoliu de credite s-a realizat in special pentru imprumuturi de valoare ridicata, in valuta straina. In aceasta situatie, RMO in valuta nu a mai putut sa-si indeplineasca rolul pentru care a fost creata".

Pe de alta parte, o buna parte din lichiditatile necesare creditarii in valuta (pentru portofoliul de credite pastrat in bilantul bancilor) trebuie atrase de pe pietele internationale, la costuri tot mai mari, ceea ce impiedica bancile sa reduca nivelul dobanzilor. "In ultimele sase luni, costul de finantare din strainatate (fonduri mai ales in euro si franci elvetieni) a crescut semnificativ,  fiind  influentat de instabilitatea de pe pietele internationale. Nu se pune inca problema unui «sudden stop» - (n.a. intrerupere brusca a finantarii) cu privire la aceste fonduri, dar pericolul exista date fiind problemele cu care se confrunta mediul international".

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: