Teparii imobiliari, pusi pe site-ul notarilor

Data publicarii: 27-03-2008 | Imobiliare

Persoanele care au de gand sa vanda bunuri imobiliare sau sa pretinda mosteniri folosindu-se de acte false au toate sansele sa isi gaseasca datele de identitate postate pe site-ul Uniunii Nationale a Notarilor Publici, noteaza Gardianul. Notarii incearca astfel sa previna si sa combata un fenomen aflat in crestere, cel al proprietatilor vandute de falsi detinatori sau de obtinerea unor bunuri prin folosirea unor acte de succesiune false. Biroul notarului public Gheorghiu Camilia Mandra, de exemplu, a postat la subcapitolul "Falsuri" de pe site-ul UNNPR copii scanate dupa actele false prezentate la o tentativa de escrocherie.

Rigurozitatea tipic notariala merge pana la a afisa  inclusiv copii dupa actele de identitate ale escrocilor. Pana si procurorii apeleaza la metoda publicarii pe site a unor ordonante de sechestru aplicat asupra bunurilor unor escroci, probabil mai mult pentru descurajarea unor astfel de tentative. Notarii atrag atentia ca cele mai frecvente cazuri de escrocherie cu terenuri sau cladiri se fac prin folosirea actelor de proprietate originale si insusirea identitatii unor proprietari.

Prin falsificarea cartii de identitate a proprietarilor si avand actele originale ale proprietatilor, escrocii pot vinde bunurilor respectivilor fara ca acestia sa aiba habar ca au ramas fara casa sau terenul pentru care platesc impozite. Elena Czerniki, de exemplu, a trimis prin intermediul unui birou notarial o instiintare catre toate birourile notariale din tara asupra faptului ca i-au disparut toate actele originale de proprietate asupra unui imobil din Bucuresti.

Notarii sunt de parere ca asa ar trebui sa procedeze orice proprietar in momentul in care constata ca i-au disparut originalele unor acte de proprietate, blocand astfel din fasa orice tentativa de escrocherie. Un alt caz des intalnit il reprezinta cel al prezentarii la notar a unor procuri generale false, care presupune inclusiv incasarea contravalorii unor bunuri imobile in numele proprietarilor reali.

Trebuie mentionat ca in acest caz escrocii cauta sa vanda numai cu banii jos, sperand astfel sa lase cat mai putine urme. In toate cazurile, prima masura luata de notari este cea de a bloca orice demers, anuntand la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara de zona sa nu mai elibereze nici un act necesar vanzarii definitive a bunului imobiliar respectiv.

Gardianul