Factura NATO: 700 de euro pentru fiecare roman

Data publicarii: 27-03-2008 | Economie

Aderarea in 2004 la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a avut pentru Romania semnificatia confirmarii traiectoriei pro-occidentale adoptata, mai intai ezitant apoi din ce in ce mai clar, dupa 1989.

Avand sustinerea cvasi-unanima a populatiei, intrarea in Alianta a presupus eforturi masive atat de ordin diplomatic si politic, cat si suportarea unor costuri financiare considerabile. Aceasta dincolo de costurile umane pe care le presupune prezenta trupelor romanesti in teatrele de operatii in care organizatia este implicata.

O evaluare facuta pe baza datelor disponibile arata ca inzestrarea armatei a consumat deja doua miliarde euro, iar aceasta suma nu reprezinta nici macar jumatate din necesar. In anii ce urmeaza va fi nevoie de alte, multe, miliarde euro pentru a avea, in cele din urma, o armata moderna.

Mergand mai departe cu calculele ajungem la concluzia ca fiecare roman are de platit aproximativ 700 de euro pentru sustinerea statutului de membru al NATO.

Aici nu sunt incluse costurile curente cu salarii, plata utilitatilor. E mult, e putin? Greu de spus, in conditiile in care avem de-a face cu o optiune strategica. De contextul de securitate regional si international si de statutul tarii ca membru responsabil al comunitatii internationale depind inclusiv optiunile de politica interna ale populatiei sau mersul economiei.

Intr-o Romanie ramasa in zona gri, undeva intre Occident si Rusia, incertitudinile ar fi fost mult mai mari, iar pericolele mai multe si mai greu de evitat. Au spus-o politicienii, o spun si expertii. Cititorii Cotidianul si Business Standard pot vedea in numarul de azi cum s-au cheltuit banii alocati inzestrarii armatei si care sunt intentiile pentru viitorul previzibil. Astfel, isi vor putea face o idee asupra costurilor reale ale unei decizii strategice.

Integral in Cotidianul