Meseria de camatar nu mai e legala in Romania

Data publicarii: 27-03-2008 | Diverse

Prin ultimele modificari ale Clasificarii Ocupatiilor din Romania (COR), aceasta meserie a fost exclusa din lista, aparand in schimb "amanetarii", noteaza Evenimentul Zilei. Potrivit documentului, acestia "estimeaza valoarea obiectelor amanetate, calculeaza dobanda si platesc sumele de bani; restituie obiectele amanetate sau se ocupa cu vanzarea acestor obiecte". In acelasi timp, lista elaborata de Ministerul Muncii impreuna cu Institutul National de Statistica si publicata, saptamana trecuta, in Monitorul Oficial, adauga peste 200 de noi meserii.

Astfel, in nomenclatorul ocupatiilor recunoscute oficial in tara noastra si-au facut loc meserii precum analist financiar, expert accesare fonduri structurale si de coeziune europene, consilier afaceri europene, brand manager, purtator de cuvant sau responsabil de mediu. Alaturi de acestea au fost introduse si ocupatii cum sunt manager, administrator public, agent curier, broker in asigurari si manager de inovare. Totodata, in lista au aparut si meserii mai putin obisnuite cum ar fi sef tura sau prinzator caini.

COR se actualizeaza periodic, in functie de cererile venite din partea angajatorilor care trebuie sa incadreze in munca persoane cu diverse ocupat ii. Introducerea unei anumite meserii in nomenclator poate fi solicitata de autoritati publice centrale si locale, patronate, firme, sindicate, fundatii, asociatii sau chiar de orice cetatean. Tabelul COR este impartit in noua grupe majore, determinate de domeniul de activitate.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: