Cele mai pesimiste scenarii anunta un curs de 3,85 lei/euro

Data publicarii: 27-03-2008 | Finante-Banci

Daca la inceputul anului analistii estimau ca euro ar putea atinge, in primul semestru, chiar pragul de 4 lei, in momentul de fata scenariile s-au mai temperat, noteaza Adevarul. Este de asteptat ca interventiile bancii centrale sa mentina totusi cursul de schimb sub pragul de 3,8 lei/euro.

Fluctuatiile cursului de schimb au scazut in amploare in ultima saptamana. Analistii pun stabilizarea pietei valutare pe seama asteptarii majorarii dobanzii-cheie, care a avut loc ieri, insa sunt de parere ca, in urmatoarea perioada, vestile privind evolutia pietelor externe vor tine sub presiune raportul leu/euro.

"Evolutia cursului de schimb a fost destul de stabila in ultima perioada, insa aceasta se afla sub presiunile internationale. Stabilitatea a fost data de asteptata majorare de catre banca centrala a dobanzii de politica monetara", explica Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. Consultantul de investitii Bogdan Baltazar spune ca "este un curs usor nedrept fata de leu, dar in conditiile turbulentelor la nivel international este unul justificat. Un euro ar trebui, totusi, sa se afle la pragul de 3,5 lei".

Majorarea dobanzii de politica monetara, fara impact imediat

Desi stabil, cursul leu/euro prezinta o volatilitate mai mare fata de cea inregistrata de celelalte monede emergente din regiune. "Totusi, se poate vorbi de o stabilitate relativa in conditiile in care leul este prins intr-o miscare regionala, insa cu o volatilitate mai mare decat a celorlalte monede din regiune, pe fondul deficitului extern mai mare", ne-a explicat analistul Radu Limpede.

Analistii sustin ca majorarea de ieri a dobanzii de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 9,5%, a ramas fara impact asupra cursului de schimb. O astfel de decizie a bancii centrale era asteptata in piata si, in consecinta, leul nu a reactionat. "Influenta majorarii dobanzii-cheie a fost neglijabila. Era normal ca leul sa nu reactioneze pentru ca asteptarile pietei au fost deja incluse in pret", a explicat Radu Craciun, directorul de investitii al Interamerican Fond de Pensii. Moneda nationala s-a depreciat, ieri, cu 0,19%, pana la 3,7155 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: