Romanii vor primi 50 de euro pentru fiecare frigider cumparat

Data publicarii: 28-03-2008 | Economie

In an electoral, guvernul s-a gandit sa acorde 50 de euro pentru achizitionarea unuia dintre urmatoarele aparate electrocasnice: frigider, masina de spalat sau aparat de aer conditionat.

Motivul declarat pentru care guvernul face acest lucru este incercarea de a reduce consumul de curent electric prin eliminarea electrocasnicelor vechi si inlocuirea lor cu unele cu un consum redus de electricitate. "Acesta este un bonus acordat la cumpararea unuia dintre cele trei produse si vor beneficia de el zeci de mii de persoane, probabil din 2009", a spus Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.

Acesta nu a precizat nici cati bani de la buget vor fi alocati pentru acest proiect, nici modalitatea prin care va fi acordat acest ajutor, dar angajatii ministerului afirma ca guvernul va incheia un acord cu companiile care vand aceste electrocasnice. "Deficitul de cont curent nu va fi afectat prin acest ajutor, deoarece o mare pondere in dezechilibrul macroeconomic o are importul de energie, care va fi diminuat prin aceasta masura", a spus Vosganian.

Cu toate acestea, masura pare sa incurajeze foarte mult consumul si se potriveste manusa marilor retaileri care pot avea un aflux de cumparatori peste cel la care se gandeste ministerul. Potrivit calculelor ministerului, solicitarile vor fi doar de "cateva zeci de mii", deoarece majoritatea oamenilor si-au schimbat aparatele electrocasnice.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: