Inflatia din martie din zona euro ar putea fi de 3,3%

Data publicarii: Astazi, 29-03-2008 | Economie

Inflatia din zona euro ar putea stagna in martie la un nivel record de 3,3%, pe care insa l-ar putea chiar depasi, dupa publicarea statisticilor germane, in contextul in care alimentele si energia se scumpesc in regiune, spun analistii, citati de Reuters.

Statisticile pentru inflatie ar putea ingreuna o decizie de relaxare a politicii monetare a Bancii Centrale Europene, in pofida faptului ca multi economisti au estimat ca institutia cu sediul la Frankfurt ar putea sa isi diminueze dobanda de politica monetara, ca urmare a incetinirii cresterii economice.

Un sondaj la care au participat 41 de economisti a indicat ca inflatia ar putea stagna in martie la nivelul de 3,3% din februarie, desi zece dintre analisti au estimat chiar o accentuare a inflatiei pana la 3,4%, mult peste nivelul de imediat sub 2% tintit de BCE.

Un numar de 14 analisti a estimat insa chiar o temperare a presiunilor inflationiste, dar majoritatea prognozelor au fost facute inainte de publicarea statisticilor germane.

Statisticile pentru inflatia din zona euro vor fi publicate luni dimineata.

Umflate de scumpirea petrolului, preturile din patru landuri germane au crescut lunar cu 0,4-0,6%, potrivit statisticilor oficiale publicate vineri.  

Cifrele depasesc o crestere a preturilor cu 0,3% pe care economistii o estimasera pentru Germania, cea mai mare economie din zona euro. Accentuarea inflatiei din Germania creste probabilitatea sa se intensifice presiunile preturilor din zona euro.

"Statisticile vor furniza informatii ce vor arata ca o diminuare a dobanzii cheie a BCE va fi amanata in timpul anului si este improbabil sa asistam la o relaxare a politicii monetare a institutiei cu sediul la Frankfurt mai devreme de al doilea trimestru", a estimat un analist de la banca de investitii Dresdner Kleinwort, Rainer Guntermann.

Analistul citat a estimat ca inflatia din martie ar putea fi de 3,4% si a atras atentia ca este posibila chiar o accentuare pana la 3,5%. Din aprilie incolo insa, este posibil ca presiunile inflationiste sa se tempereze, in functie de pretul petrolului, dar indicele preturilor de consum va ramane, probabil, peste 3% pana in trimestrul al doilea sau al treilea.

Unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor BCE, Axel Weber, care este si seful bancii centrale germane, Bundesbank, a spus vineri ca presiunile inflationiste din zona euro sunt "alarmant de accentuate" si a estimat ca stabilitatea preturilor este amenintata de riscuri pe termen mediu.

Cu toate acestea, economistii estimeaza ca BCE va cobori de doua ori dobanda de politica monetara in 2008, de la nivelul actual de 4%, prima dintre decizii urmand a fi luata pana in iunie. Jucatorii de pe pietele financiare, insa, au renuntat sa ia in considerare o astfel de posibilitate.

Inflatia s-a accentuat pana la niveluri record in ultimele luni in zona euro, iar economistii nu cred ca este posibila o temperare a acesteia, in contextul in care energia si alimentele se scumpesc.

Pretul petrolului s-a mentinut peste pragul de 100 dolari/baril in ultimele saptamani.

Economistii au mai estimat ca inflatia din Italia va fi de 3,3%, iar in Spania, de 4,4%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: