Atentie la bondurile cu dobanzi fixe!

Data publicarii: Astazi, 29-03-2008 | Finante-Banci

Cele trei emisiuni au dobanzi fixe, cel mai bun randament fiind pentru BCR (7,25%), iar cel mai slab pentru Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (6,25%), noteaza Romania Libera. In ianuarie 2008 inflatia anualizata a fost insa de 7,26%, peste randamentele celor trei emisiuni de obligatiuni, iar estimarile pentru perioada urmatoare nu sunt deloc optimiste, cresterea preturilor putand depasi conjunctural 8%, tinta BNR pentru 2008 fiind insa de 5,9%. Este posibila insa o reviziuire in sus, o data cu ascensiunea preturilor la energie.

Cum lupta BNR cu inflatia foloseste arma randamentelor, dobanda de politica monetara a ajuns la 9,5% la inceputul anului si se asteapta noi ajustari, posibil pana la 10%. Firesc, bancile au raspuns acestei oferte cu dobanzi mai mari pentru deponenti. Banca Transilvania, de pilda, plateste 8,5% chiar si la conturile de economii cu sold mai mare de 10.000 lei, iar Libra Bank are o oferta promotionala pentru depozitele deschise in intervalul 1 martie-1 mai la care dobanda ajunge pana la 9,1% la scadenta la 12 luni. De acest avantaj conjunctural nu se pot bucura insa detinatorii de obligatiuni, care au randament fix pentru plasamentul lor si care vor trebui sa achite in plus comision brokerului daca vor sa le vanda inainte de scadenta.

Morala care se desprinde de aici este sa nu va bucurati de o dobanda fixa decat in situatia in care aceasta va ofera certitutinea unui profit net, altfel e mai sanatos sa fiti legat de un indice de referinta pe piata monetara, plus o anumita prima, de 1-2 procente, algoritm utilizat, de altfel, de majoritatea emitentilor de obligatiuni municipale care ofera un mic bonus peste media dintre ROBID si ROBOR. Obligatiunile BCR sunt scadente in martie 2009, cele ale BIRD in septembrie 2009, iar BEI va achita ultimele plati in mai 2013. In acest din urma caz sunt sanse mari ca randamentele sa ajunga real pozitive in ultima parte a perioadei de maturitate, dar pentru creditorii BCR si BIRD 2008 si 2009 risca sa fie ani cu profit minuscul sau chiar de pierdere, cel putin daca ne raportam la spirala inflationista la nivel global.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: