Cele mai dorite branduri de lux de pe mapamond

Data publicarii: 31-03-2008 | Lifestyle

Ravnita de cei mai multi consumatori, marca italiana Gucci este totodata si cea mai bine vanduta, noteaza Adevarul. Daca banii nu ar fi o problema, lista de cumparaturi a celor mai multi dintre noi ar include cu siguranta o masina editie limitata si o casa de cateva milioane de dolari. Dar cand vine vorba despre bradurile de lux, Gucci este favorit, dupa cum arata un studiu realizat de compania de cercetare Nielsen, in 48 de tari. Astfel ca nu este de mirare ca vanzarile producatorului de lux sunt in continua crestere inca din anul 2004.

Unul din cinci consumatori din intreaga lume si-ar cumpara un produs Gucci daca banii nu ar fi o problema pentru ei, dupa cum reiese din studiul "Global Luxury Brands", realizat de compania de cercetare Nielsen. "Este o realizare incredibila pentru Gucci sa ramana in fruntea clasamentului celor mai ravnite marci de lux.

In ultimii doi ani, Gucci a reusit sa-si pastreze echitatea brandului intr-un sector foarte competitiv si schimbator. Ei au reusit asta prin intiparirea valorilor esentiale ale marcii in toate produsele lor", a afirmat presedintele pentru Europa al companiei Nielsen, Patrick Dodd.

Studiul anual realizat de Nielsen a fost facut in urma intervievarii a 25.000 de consumatori din 48 de state din intreaga lume. In urma cu doi ani, in acelasi raport, Gucci a impartit locul fruntas cu Giorgio Armani, care de atunci a cazut pe pozitia a patra in preferintele consumatorilor.

Producatorul de lux Gucci, detinut de grupul PPR, a cunoscut o crestere de 10% odata cu inaugurarea a noi magazine in Asia si Europa de Est, anul trecut.

Compania a crescut numarul de magazine din China la 16 de la patru, cate erau in anul 2004, si planuieste deschiderea unor sedii noi in Macao si Bangalore, India. "Avem o multime de proiecte. Nu ducem lipsa de activitate", a afirmat seful Gucci, Mark Lee, citat de Reuters.

Gucci a avut venituri globale de peste sapte miliarde de dolari, in 2006, dupa cum arata datele publicate de revista "BusinessWeek". In plus, in topul realizat de aceeasi publicatie, "Top 100 Brands", marca Gucci ocupa pozitia 46 si este cel mai bine vandut brand dupa Louis Vuitton Moet Hennessey (LVMH).

Cu 425 de magazine pe intreg globul, Gucci este si cea mai bina vanduta marca italiana. Anul trecut, vanzarile au crescut cu 11% fata de 2006. La aceasta se adauga cresterea de 17% din 2006 si cea de 18,4%, in 2005.

Americanii nu se dau in vant dupa marcile de lux

Dupa Gucci, Chanel si Calvin Klein sunt brandurile la care consumatorii ravnesc cel mai mult. Brandul Chanel, infiintat de Coco Chanel in 1909, este in prezent condus de creatorul de moda Karl Lagerfeld. De cand producatorul de cravate Phillips Van Heusen a achizitionat compania americana Calvin Klein, in 2003, vanzarile globale de retail au ajuns la 4,5 miliarde de dolari in 2006, in crestere cu 50%.

Van Heusen a platit pentru brandul Calvin Klein 400 milioane de dolari in bani lichizi, 30 milioane de dolari in actiuni, dar si undeva intre 200 si 300 milioane de dolari pentru drepturile de licenta asupra marcii.

Cine cumpara insa aceste branduri de lux? Ei bine, americanii nu sunt foarte interesati de marcile de lux. Aproximativ 35% din consumatorii din America de Nord spun ca nu ar cumpara niciun produs de lux chiar daca banii nu ar fi o problema, se arata in raportul intocmit de Nielsen. In acelasi timp, comsumatorii din Emiratele Arabe Unite si Hong Kong sunt printre cumparatorii care ravnesc cel mai mult la marcile de lux.

"Cererea pentru marcile de lux continua sa creasca - un brand de lux este ceva pentru care consumatorii, in special cei din pietele emergente, sunt dispusi sa plateasca o suma semnificativa", a mai afirmat presedintele companiei Nielsen.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: