Autorizarea persoanelor fizice ar putea fi transferata la Registrul Comertului

Data publicarii: 31-03-2008 | Economie

Autorizarea persoanelor fizice ar putea sa nu va mai fie intocmita de primarii, ci de catre Registrul Comertului prin judecatorul delegat, potrivit unui proiect de ordonanta al Ministerulului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL).

"In momentul de fata, potrivit Legii 300/2004, autorizatiile de persoana fizica autorizata sunt eliberate de catre primarii. Acest proiect de ordonanta privind desfasurarea activitatilor  economice de catre persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale sau familiale propune o inovatie deosebit de importanta - autorizarea nu va mai fi facuta de primarii ci de catre Registrul Comertului prin judecatorul delegat", se arata in documentul MIMMCTPL.

Conform ordonantei, daca socoteste ca toate conditiile legale sunt indeplinite, judecatorul delegat va dispune autorizarea si inregistrarea in registrul comertului, in sectiunea rezervata PFA, intreprinderilor individuale sau celor familiale, dupa caz, printr-o incheiere, potrivit art. 6 din Legea nr. 26/1990. Registrul comertului va elibera certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare atribuit de Ministerul Finantelor Publice, precum si alte acte prevazute de lege.

Incheierea judecatorului delegat si certificatul de inregistrare, continand codul unic de inregistrare sunt documentele care vor atesta prin ele insele autorizarea activitatii economice si  inregistrarea in registrul comertului de pe langa tribunal, precum si la autoritatea fiscala competenta.

Potrivit reprezentantilor MIMMCTPL, introducerea acestei masuri va contribui la reducerea timpului necesar pentru autorizare, simplificarea procedurilor de autorizare, precum si la cresterea increderii cetateanului in procedurile de obtinere a autorizatiilor amintit.

NewsIn