Sectorul financiar romanesc are un potential extraordinar de crestere

Data publicarii: 03-04-2008 | Finante-Banci

Sectorul bancar din Romania este la inceput si ofera in continuare oportunitati de crestere. Pe piata bancara din Romania opereaza 41 de banci, acelasi numar ca si in 1999, chiar daca volumul activelor a crescut de sapte ori pana la 70 miliarde de euro, potrivit unui articol publicat ieri in cotidianul britanic "Financial Times".

In pofida celor care sustin ca piata bancara din Romania este aglomerata, potrivit datelor Fondului Monetar International in Romania gradul de intermediere financiara (un indicator care masoara activele bancare in termeni de procente din PIB) este la 30 de procente, in timp ce in Polonia se situeaza la 70 de procente, iar in Marea Britanie la 120 de procente.

Potrivit "Financial Times", cei care vor dori sa intre pe piata bancara din Romania va fi nevoit sa plateasca un pret ridicat. Ritmul de cresterea a salariilor din sectorul bancar l-a depasit pe cel inregistrat in ansamblul economiei romanesti, dar si pe cele inregistrate de alte tari din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este insa putin probabil sa-i descurajeze pe investitori avand in vedere ca Romania a inregistrat o perioada neintrerupta de opt ani de crestere economica, iar pentru urmatorii doi ani se prognozeaza o crestere economica de aproximativ cinci procente.

Curentul