Cine castiga pariul valutar in 2008?
Data publicarii: 05-04-2008 | Finante-BanciDiferentialul de dobanda si perceptia asupra sanatatii unei economii sunt variabilele care influenteaza cursul de schimb. Francul elvetian este preferat de investitori, in perioade de incertitudine, iar euro culege roadele mentinerii dobanzilor ridicate.
Cu o dobanda de politica monetara scazuta pana la 2,25%, dolarul da impresia ca nu mai are unde sa coboare. Cum Banca Centrala a scazut deja cu dobanzile sub inflatie, continuarea fireasca pare ridicarea lor treptata, pe masura ce efectele benefice ale banilor ieftini se rasfrang in economie. Astfel, euro isI poate pierde avantajul fata de dolar pe piata valutara, unde diferentialul de dobanda este in acest moment de 1,75% (BCE mentine dobanda de 4%, in ciuda protestelor tot mai vehemente ale exportatorilor). Totusi, sa nu ne grabim sa mizam pe valuta americana, in ipoteza adancirii blocajului financiar, economia SUA nu se va simti prea bine. Asteptati deci calmarea pietelor. Dar francul elvetian? In momentele de incertitudine, valuta elvetiana este preferata chiar si in comparatie cu euro, iar in ultimele trei luni calaul dolarului american s-a depreciat fata de francul elvetian (de la peste 1,66 franci, a coborat sub 1,56).
Daca vom asista la o adancire a crizei financiare la nivel global, francul elvetian poate fi o optiune de investitie. Credeti ca aversiunea fata de risc s-a reflectat si pe pietele emergente, iar monedele locale sunt printre victime? Ei bine, nu e chiar asa, conteaza si perceptia asupra economiilor respective. Daca leul a cam incasat-o fata de euro, nu acelasi lucru se poate spune despre coroana ceha (tot in ultimele trei luni, de la un raport euro/czk de peste 26,4 s-a ajuns sub 25,4). Similar pentru zlotul polonez (euro s-a depreciat de la 3,62 zloti la 3,53 ).
Forintul a pierdut la randul sau aproape 2%, de la un euro de 2,54 forinti moneda unica europeana a urcat la 2,60, economia maghiara confruntandu-se la randul sau cu inflatie in crestere si un PIB care avanseaza foarte incet. Cu leul ati aflat pe propriul buzunar ce s-a intamplat, majorarea dobanzii de politica monetara la 9% avand darul sa tempereze deprecierea monedei natonale. Cum inflatia va depasi probabil 8% in lunile urmatoare, sunt posibile noi ajustari, deci leul va avea argumente suplimentare pentru a ateriza mai usor daca recesiunea din Statele Unite se confirma.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri