SUA lanseaza o Loterie a vizelor pentru intelectuali

Data publicarii: 10-04-2008 | HR/Cariere

Microsoft si IBM, angajatori traditionali ai creierelor romanesti, cer de la guvernul american mai multe vize pentru specialisti, noteaza Cotidianul. Statele Unite aloca 65.000 de vize anual pentru angajatii straini cu o specializare avansata, care pot lucra pe teritoriul american timp de trei ani, cu posibilitatea de prelungire ulterioara a contractului cu inca trei.

In 7 aprilie insa, dupa numai o saptamina de la deschiderea inscrierilor, agentia americana pentru imigratie a sistat primirea candidaturilor si a decis sa traga la sorti numele celor care vor primi dreptul de munca in SUA. Agentia americana pentru imigratie a anuntat ca nu poate estima cite candidaturi au fost depuse pina pe 7 aprilie. Anul trecut, autoritatile au recurs insa la aceeasi solutie - tragerea la sorti, dupa ce doar in prima zi de inscrieri s-au primit 120.000 de cereri.

Limita anuala de 65.000 de vize a fost depasita in fiecare din ultimii cinci ani, inainte de debutul anului fiscal.
Anul acesta va fi organizata, in prima faza, o tragere la sorti pentru o categorie separata de 20.000 de vize alocate candidatilor cu studii postuniversitare avansate. Cei respinsi in aceasta prima runda vor fi inclusi in a doua loterie, pentru un grup mai larg de lucratori, care concureaza pentru 65.000 de vize.

Microsoft si alte companii din domeniul IT si al ingineriei au protestat fata de limitarea de catre Congres a numarului de vize H-1B la 65.000 intr-un an fiscal (care incepe la 1 octombrie). Motivul nemultumirii lor ar fi lipsa specialistilor americani, cauzata de un sistem de educatie deficitar, care ii obliga sa caute angajati peste hotare. Unele voci si-au exprimat rezerva fata de beneficiile pe care programul vizelor H-1B le aduce economiei americane. "Programul nu trebuie sa devina un job-killer in America. Trebuie sa ne asiguram ca firmele nu folosesc vizele pentru a-i priva pe cetatenii americani de locurile de munca de inalta calificare", se arata intr-o scrisoare semnata de senatorii Dick Durbin si Chuck Grassley.

Companiile de inalta tehnologie fac de mai multi ani lobby pe linga Congresul american pentru ridicarea restrictiei privind numarul maxim de lucratori straini acceptati. Printre acestia, indienii si romanii reprezinta un procent semnificativ, IBM (in New York si alte zone pe cuprinsul SUA) sau Microsoft (in Silicon Valley, California) avind angajati numerosi specialisti din tara noastra. Candidatii la vizele H-1B pot depune cererile numai dupa ce compania-sponsor le garanteaza acestora contractul in cazul in care sint acceptati de agentia de imigratie.

Cotidianul