Prea multe banci pe piata romaneasca
Data publicarii: 10-04-2008 | Finante-BanciAnalistii considera ca numai 20 de institutii de credit ar putea raspunde cererii existente, noteaza Adevarul. Desi considera ca piata bancara romaneasca numara prea multi actori, analistii spun ca nu se poate vorbi de o concurenta stransa intre acestia, in conditiile in care peste 75% din activul bancar este detinut de primele cinci banci. Urmatorii ani nu anunta schimbari semnificative la nivelul sistemului bancar, intrucat bancile mari au pozitii consolidate in piata, iar cele mici nu sunt atractive.
Pentru dimensiunile actuale ale pietei, un numar de 20 de banci ar fi cel mai potrivit, sustin analistii. "In prezent, consider ca sunt multe banci in sistemul romanesc. La dimensiunile actuale ale pietei, 20 de banci ar fi suficient", considera Bogdan Baltazar, consultant de investitii.
De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), care apreciaza ca numarul bancilor din tara noastra este un pic exagerat, de vreme ce, de exemplu, in Polonia, tara cu un numar dublu de locuitori fata de Romania, sunt de doua ori mai putine banci.
Bancile mici vor cauta sectoarele de nisa
Baltazar prevede, pentru urmatorii ani, o usoara stagnare a numarului de institutii din sistemul bancar romanesc, eventuale disparitii ale unor banci cu cota de piata sub 1% sau achizitii la preturi foarte mici. "Cred ca va avea loc un proces de restrangere a sistemului bancar in urmatorii ani, nu neaparat prin achizitii de afara. Cine a vrut sa intre pe piata bancara romaneasca a intrat", a spus Baltazar. Institutiile mari de credit ocupa pozitii bine definite in piata si nu fac obiectul niciunei preluari sau fuziuni.
In ceea ce priveste bancile de talie mica, acestea nu au nise interesante astfel incat sa atraga actori bancari din strainatate, dispusi sa investeasca in dezvoltarea retelei si pregatirea personalului. "Pe viitor, pentru a deveni profitabile si, implicit, atractive, bancile mici trebuie sa devina de nisa. In momentul de fata, sunt foarte putine institutii care si-au dezvoltat o nisa", a spus Voinea.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri