Prea multe banci pe piata romaneasca

Data publicarii: 10-04-2008 | Finante-Banci

Analistii considera ca numai 20 de institutii de credit ar putea raspunde cererii existente, noteaza Adevarul. Desi considera ca piata bancara romaneasca numara prea multi actori, analistii spun ca nu se poate vorbi de o concurenta stransa intre acestia, in conditiile in care peste 75% din activul bancar este detinut de primele cinci banci. Urmatorii ani nu anunta schimbari semnificative la nivelul sistemului bancar, intrucat bancile mari au pozitii consolidate in piata, iar cele mici nu sunt atractive.

Pentru dimensiunile actuale ale pietei, un numar de 20 de banci ar fi cel mai potrivit, sustin analistii. "In prezent, consider ca sunt multe banci in sistemul romanesc. La dimensiunile actuale ale pietei, 20 de banci ar fi suficient", considera Bogdan Baltazar, consultant de investitii.

De aceeasi parere este si Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), care apreciaza ca numarul bancilor din tara noastra este un pic exagerat, de vreme ce, de exemplu, in Polonia, tara cu un numar dublu de locuitori fata de Romania, sunt de doua ori mai putine banci.

Bancile mici vor cauta sectoarele de nisa

Baltazar prevede, pentru urmatorii ani, o usoara stagnare a numarului de institutii din sistemul bancar roma­nesc, eventuale disparitii ale unor banci cu cota de piata sub 1% sau achizitii la preturi foarte mici. "Cred ca va avea loc un proces de restrangere a sistemului bancar in urmatorii ani, nu neaparat prin achizitii de afara. Cine a vrut sa intre pe piata bancara romaneasca a intrat", a spus Baltazar. Institutiile mari de credit ocupa pozitii bine definite in piata si nu fac obiectul niciunei preluari sau fuziuni.

In ceea ce priveste bancile de talie mica, acestea nu au nise interesante astfel incat sa atraga actori bancari din strainatate, dispusi sa investeasca in dezvoltarea retelei si pregatirea personalului. "Pe viitor, pentru a deveni profitabile si, implicit, atractive, bancile mici trebuie sa devina de nisa. In momentul de fata, sunt foarte putine institutii care si-au dezvoltat o nisa", a spus Voinea.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: