Scumpirea creditelor ieftineste locuintele vechi

Data publicarii: 11-04-2008 | Imobiliare

Se ieftinesc apartamentele, deocamdata cele din blocurile "ceausiste". De la inceputul anului, preturile locuintelor vechi din Romania au scazut cu circa 7 procente, iar pana la sfarsitul lui 2008 reducerea ar putea ajunge la 10%, potrivit estimarilor unuia dintre marii francizori din domeniul imobiliar.

"Preturile pe piata second-hand a locuintelor au scazut de la inceputul anului in medie cu 7% in functie de zona. Nu cred ca aceasta scadere este sezoniera, pentru ca are la baza motive fundamentale: creditele sunt mai scumpe, in plus bancile vor fi si mai prudente in acordarea creditelor si vor introduce si mai multe norme prudentiale care vor determina scaderea numarului celor care isi permit un credit, deci va fi o cerere mai mica", a explicat Gabriel Alexandru, vicepresedintele companiei.

Potrivit analistilor, tendinta descrescatoare se va mentine aproximativ doi ani, pana se va linisti situatia pe piata internationala. Totodata, numarul tranzactiilor imobiliare pe segmentul rezidential vechi incheiate in acest an este cu mult mai mic decat in anul trecut, cauza principala fiind nivelul ridicat al preturilor.

"Numarul tranzactiilor a scazut in principal din cauza preturilor care au escaladat, inregistrand cresteri mai mari decat viteza de majorare a veniturilor. Daca luam in calcul si efectele crizei financiare, credem ca vom vedea in continuare o scadere a tranzactiilor si implicit o corectie a preturilor", spune Alexandru. Acesta a precizat ca sunt orase in care multe agentii imobiliare ar putea sa fie inchise deoarece nu vor mai avea obiect de activitate. "La Bacau, de exemplu, sunt cateva sute de agentii, din care o parte nu mai fac nimic, pe fondul scaderii numarului de tranzactii; acestea se vor inchide", a exemplificat Alexandru.

Curentul