Nokia ar putea ramine fara facilitati fiscale

Data publicarii: 12-04-2008 | Afaceri

Pentru ca vor sa investeasca mai mult decit au anuntat initial, finlandezii de la Nokia isi vor pierde din beneficii, noteaza Cotidianul.
 
Nokia ar putea pierde facilitatile fiscale din Parcul Industrial Tetarom III, in conditiile in care oficialii companiei iau in calcul posibilitatea majorarii investitiei la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj. Practic, potrivit directorului Tetarom, Viorel Gavrea, Nokia va face o investitie in cheltuieli eligibile (investitia in cladiri, in infrastructura, in aparatura tehnologica, dotare) mai mare de 50 de milioane de euro, ceea ce inseamna anularea facilitatilor oferite prin statutul de parc industrial (reducerea de taxe si impozite). "In acest caz, regulile parcului industrial nu se mai aplica, iar Nokia si toti cei implicati se supun regulilor Comisiei Europene.

Adica trebuie sa incepem discutii cu Comisia Europeana care va spune daca Nokia va avea dreptul sa beneficieze de facilitati oferite de titlul de parc industrial. Investitia va fi mult mai mare decit s-a anuntat oficial prin contract, 60 de milioane de euro, si atunci trebuie sa mergem la Comisia Europeana", a afirmat Gavrea.

Potrivit acestuia, limita superioara impusa de regulile Comisiei Europene pentru ca un investitor sa beneficieze de facilitati era de 50 de milioane de euro cheltuieli eligibile.

Gavrea sustine ca, si in aceasta situatie, Tetrarom va continua demersurile pentru obtinerea titlului de parc industrial, acest statut fiind benefic si altor investitori care vor sa se instaleze acolo. "Acest titlu va avantaja si Nokia in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana, iar reprezentantii companiei vor putea explica faptul ca se afla intr-un parc care are niste reguli. Sa obtina si ei citeva scutiri", a mai precizat directorul Tetarom.

Cotidianul