Pericol de soc alimentar mondial
Data publicarii: 14-04-2008 | InternationalLouis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare, lansa zilele trecute un avertisment alarmant. In opinia sa, "un soc alimentar mondial este pe cale sa se produca". Mai putin vizibil ca socul petrolului, afirma comisarul european, dar care ar putea avea ca efect "un adevarat tsunami economic si umanitar". Analistii de la cotidianul "Les Echos" sunt de parere ca cel mai afectat va fi continentul african, unde tensiunile sociale provocate de costul vietii au capatat o amploare fara precedent. Revolte din aceleasi motive se inregistreaza insa si in Asia, cu precadere in Vietnam, Bangladesh, Filipine, desi guvernele tarilor respective adopta masuri urgente pentru prevenirea unor catastrofe umanitare.
Asa cum anuntau recent agentiile de presa, explozia pretului la grau a provocat revolte in Egipt, unde manifestantii l-au supus criticilor severe chiar pe presedintele Moubarak. Un factor agravant, relevat de "Les Echos", este decizia unor tari producatoare de materii prime, inclusiv agricole, cum este India, primul exportator mondial de orez, sau Vietnamul, de a-si reduce sau chiar suspenda exporturile la acest produs, ceea ce a avut ca efect o explozie a preturilor. Principal aliment pentru mai bine de trei miliarde de persoane de pe Terra, orezul a devenit unul dintre cele mai cautate si scumpe produse alimentare pe pietele lumii.
In contractele pentru livrarile din luna mai a.c. , anunta Chicago Board of Trade, a fost depasit pragul simbolic de 20 dolari suta de livre de orez, pretul contractat dublandu-se. In primele trei luni ale acestui an, pretul orezului a crescut deja cu 40 la suta. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.
Stocurile, evaluate la 75 milioane tone, nu pot acoperi necesarul de consum mondial de orez decat pentru doua luni, a anuntat Departamentul american al Agriculturii. Ele sunt inferioare stocurilor din 2005/2006 si foarte putin superioare celor din 2006/2007. Un fenomen important semnalat de experti este cresterea consumului de orez, in perioada 2005-2008, cu 0,5 la suta anual, in timp ce productia a crescut cu doar 0,25-0,3 la suta.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri