Pericol de soc alimentar mondial

Data publicarii: 14-04-2008 | International

Louis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare, lansa zilele trecute un avertisment alarmant. In opinia sa, "un soc alimentar mondial este pe cale sa se produca". Mai putin vizibil ca socul petrolului, afirma comisarul european, dar care ar putea avea ca efect "un adevarat tsunami economic si umanitar". Analistii de la cotidianul "Les Echos" sunt de parere ca cel mai afectat va fi continentul african, unde tensiunile sociale provocate de costul vietii au capatat o amploare fara precedent. Revolte din aceleasi motive  se inregistreaza insa si in Asia, cu precadere in Vietnam, Bangladesh, Filipine, desi guvernele tarilor respective adopta masuri urgente pentru prevenirea unor catastrofe umanitare.

Asa cum anuntau recent agentiile de presa, explozia pretului la grau a provocat revolte in Egipt, unde manifestantii l-au supus criticilor severe  chiar pe presedintele Moubarak. Un factor agravant, relevat de "Les Echos", este decizia unor tari producatoare de materii prime,  inclusiv agricole, cum este India, primul exportator mondial de orez, sau Vietnamul, de a-si reduce sau chiar suspenda exporturile la acest produs, ceea ce a avut ca efect o explozie a preturilor. Principal aliment pentru mai bine de trei miliarde de persoane  de pe Terra, orezul a devenit unul dintre cele mai cautate si scumpe produse alimentare pe pietele lumii.

In contractele pentru livrarile din luna mai a.c. , anunta Chicago Board of Trade, a fost depasit pragul simbolic de 20 dolari suta de livre de orez, pretul contractat dublandu-se. In primele trei luni ale acestui an, pretul orezului a crescut deja cu 40 la suta. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

Stocurile, evaluate la 75 milioane tone, nu  pot acoperi necesarul de consum mondial de orez decat pentru doua luni, a anuntat Departamentul american al Agriculturii. Ele sunt inferioare  stocurilor din 2005/2006 si foarte putin superioare celor din 2006/2007. Un fenomen important semnalat de experti este  cresterea consumului de orez, in perioada 2005-2008, cu 0,5 la suta anual, in timp ce productia a crescut cu doar 0,25-0,3 la suta.

Integral in Curierul National