Sfantul Birocratius i-a speriat pe investitorii straini

Data publicarii: 15-04-2008 | Afaceri

Sfantul national neincoronat al Romaniei, un sfant caruia i se inchina toti, atat la oras, cat si la sat, acesta este Sfantul Birocratius despre care vorbesc afaceristii straini si cu care toti romanii se confrunta.

Daca "nu ai cel putin patru stampile pe un formular, nu esti om", povesteste seful companiei austriece SW Umwelttechnik, Bernd Wolschner, intr-un interviu acordat ziarului austriac "Die Presse". Acesta continua seria povestirilor, caracterizandu-i pe romani ca fiind "extrem de obedienti fata de autoritate", oameni carora le plac "prescriptiile".

Bernd Wolschner vorbeste din experienta unui om care s-a confruntat des cu birocratia din Romania, compania sa avand doua fabrici, a treia urmand sa fie proiectata, in timp ce o a patra se afla in plan. Insa nu numai birocratia este o mare problema in tara noastra, acesta criticand si traficul: "Circulatia este o catastrofa, iar automobilele sunt parcate, din lipsa de locuri de parcare si garaje, in gradina din fata casei, pe trotuare sau in siruri de cate doua-trei direct pe strazi". "Desi benzina e doar cu putin mai ieftina aici ca in Austria, se circula salbatic", afirma delegatul pe probleme comerciale al Austriei la Bucuresti, Walter Friedl, pentru ca in Bucuresti gasesti automobile care circula noaptea fara faruri aprinse, strazi principale unde, pe langa autobuze si camioane, circula carute, biciclete, pietoni, automobile vechi Lada si masini luxoase, in timp ce strazile de la tara sunt in cea mai mare parte neasfaltate.

Curentul