Cumpararea Asiban de catre Groupama va echilibra piata asigurarilor

Data publicarii: 15-04-2008 | Afaceri

Actiunile companiei de asigurari Asiban au fost cumparate integral de societatea de asigurari Groupama din Franta, la licitatie aceasta oferind cea mai mare suma, de 350 milioane euro, noteaza Gandul. Asiban a subscris in 2007 prime de asigurare in valoare de 186 milioane de euro si avea la finele anului precedent o cota de piata de aproape 9%. In urma acestei tranzactii grupul francez va ajunge la o cota de 13% din piata locala de asigurari echilibrand oarecum balanta pietei de profil. Primii trei mari jucatori de pe piata romaneasca a asigurarilor detin impreuna o cota de piata de peste 65%. Astfel, Vienna Insurance Group are 37% din piata, Allianz Tiriac - 17 %, iar Groupama va ajunge la 12%.

"Nu ne temem de concurenta"

"Nu ne temem de concurenta, frica noastra este concurenta neloiala. La nivel inalt, au loc anumite intelegeri nescrise intre companii pe partea de asigurari auto. La un moment dat, s-a vorbit de introducerea fransizei la Casco, noi ne-am respectat partea noastra de intelegere, alte companii nu au facut-o. Groupama nu este un nume in Romania. Vor trebui sa aiba o politica inteleapta", a declarat Sorin Baltasiu, director pe suport vanzari pe tara Allianz Tiriac Asigurari.

Jean-Francois Lemoux, directorul general al Groupama, a spus ca grupul francez va urmari sa reduca ponderea segmentului auto in portofoliul companiilor Asiban si BT Asigurari. Din portofoliul Asiban 43,5% sunt prime pentru daune auto, in timp ce la BT Asigurari de doar 33%. "Daca pierd din asigurarile auto, risca sa piarda si clienti din alte segmente. Mai ales in domeniul corporate. Totul va incepe sa se aseze la noi de abia peste 4-5 ani. De abia atunci ne vom putea pronunta mai bine despre anumite strategii", a mai spus Sorin Baltasiu.

Integral in Gandul