Pastele si Fiscul storc leii din banci

Data publicarii: 15-04-2008 | Finante-Banci

Saptamana incepe cu trei vesti proaste pentru economie: inflatia anuala a atins in martie cota de alarma de 8,63%, agentia Standard & Poor's mentine ratingul Romaniei sub perspectiva negativa, iar bancile au intrat in criza de lei, noteaza Romania Libera.

Ieri, banca centrala a atras in depozitele cu scadenta la doua saptamani doar 6,3 milioane lei, suma de o suta de ori mai mica decat cea scoasa din piata cu o saptamana in urma, cand a "sterilizat" 630 milioane lei.
      
Romania vede in absenta apetitului pentru depozitele bancii centrale, care plateste o dobanda anuala de 9,5%, germenii unei crize de lei. El spune ca Romania nu poate ramane imuna la criza financiara internationala, care a limitat cantitatea de bani din piata. Efectele acestei crize vor fi majorarea dobanzilor, in urmatoarele luni, pentru foarte scurt timp. "Creditele in lei cresc mai lent decat cele in valuta. E necesara o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei, de catre banca centrala, pana la 17-18%, de la nivelul actual de 20% din pasivele in lei", spune Dumitru. Economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania admite ca bancii nationale ii convine situatia, deoarece se calmeaza piata valutara, deoarece bancile nu mai cumpara valuta cu leii in exces, dar considera ca guvernatorului Mugur Isarescu nu i-ar conveni nici sa vada o criza masiva de lichiditati.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: