Americanii considera ca este un moment potrivit pentru cumpararea unei locuinte

Data publicarii: 17-04-2008 | International

Majoritatea americanilor considera ca acesta este un moment potrivit pentru cumpararea unei locuinte, desi putini cred ca economia americana ar putea evita o recesiune, arata miercuri datele unui sondaj efectuat de Reuters si Zogby.

Un sondaj efectuat in randul a 1.049 de cetateni cu drept de vot arata ca 53,8% dintre cei chestionati au considerat ca este o ocazie buna pentru cumparare, pentru ca preturile locuintelor au scazut semnificativ in mai multe regiuni din Statele Unite. 41,6% au spus ca nu este un moment bun pentru cumparare si restul s-au aratat nesiguri.

Scaderea pietei ipotecare din Statele Unite sta la baza problemelor din sectorul economic si financiar american. Anul trecut, numarul de datorii neachitate a crescut si a determinat primul val al crizei pietei, care s-a extins rapid asupra altor active.

Bancile au inregistrat pierderi de peste 200 milioane dolari, legate de scaderea ipotecilor si de alte credite, ceea ce a restrans capacitatea de a acorda imprumuturi consumatorilor si companiilor si a dus la incetinirea economiei. Aproape 71% dintre cei chestionati au crezut ca economia americana este in recesiune.

Sondajul, efectuat intre 10 si 12 aprilie, a avut o marja de eroare de plus sau minus 3,1 puncte procentuale.

Economistii au fost ingrijorati ca si in urma scaderii majore a preturilor, posibilii cumparatori vor sta departe de piata ipotecara, de teama altor scaderi ale preturilor.

Rapoartele recente au indicat o imagine mixta a cererii de locuinte, in contextul in care vanzarile de locuinte pentru o singura persoana au scazut cu 1,8% in februarie, in timp ce numarul de locuinte a urcat pentru prima oara din luna iulie si preturile au inregistrat o scadere record. Miercuri, Camera de Comert va publica ultimele rezultate legate de proiectele de construire de locuinte ce au fost demarate.

In timp ce economistii sustin ca este putin probabil ca piata ipotecara sa fi atins cel mai reduc nivel, unii se arata mai optimisti si cred ca scaderea este aproape de sfarsit.

Constructorii de locuinte nu se alatura acestui optimism , increderea constructorilor atingand cel mai redus nivel in luna aprilie.

NewsIn