REMIS, programul-minune care va elimina specula imobiliara

Data publicarii: 17-04-2008 | Imobiliare

Program national ambitios al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, intitulat Real Estate Monitoring Integrated System (REMIS), va facilita oricui accesul la informatii reale privind pretul si proprietarii unui teren sau apartament, de oriunde din Romania. Robert Tatu, directorul general al ANCPI, a declarat ca acest program s-a nascut din dorinta de a stabiliza piata imobiliara si a face ca aceasta sa fie transparenta si accesibila pentru toti romanii.

Realizat in parteneriat cu Agentia de Cadastru, Publicitate Imobiliara si Cartografie din Olanda, programul de monitorizare a pietei imobiliare, intitulat REMIS, odata finalizat, ar trebui sa arate aproape toate datele despre orice proprietate imobiliara de pe teritoriul Romaniei. Printr-o simpla accesare a site-ului ce urmeaza a fi infiintat, se va putea afla pretul la care a fost cumparata ultima data o proprietate, numele proprietarilor sau ai coproprietarilor respectivului bun imobiliar si toate datele legate de cadastru.

Mai mult, programul va putea face si predictii legate de evolutia preturilor pe piata imobiliara, iar utilizatorii ar putea afla, de exemplu, pretul imobilelor de pe o anumita strada sau dintr-un anumit cartier inainte de a se hotari sa cumpere ceva. Doi experti olandezi au facut ieri o demonstratie practica, accesand portalul functional din Olanda si aratand pe viu datele ce se pot afla prin numai cateva apasari de buton.

Notarii si bancile, principalii furnizori de date

Banca de date ce urmeaza a fi constituita in urmatorii ani va cumula informatiile venite din trei surse: primarii, banci si birouri notariale. Practic, pretul de referinta pentru o anumita proprietate va fi o medie a datelor comunicate de cele trei institutii. Cele mai corecte informatii vor veni, probabil, de la banci, acestea acordand creditele imobiliare la valoarea reala, de piata. Acuratetea informatiilor se va realiza insa in timp, odata cu corelarea cat mai apropiata de realitate a datelor stranse in baza de date a REMIS.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: