Cu cine imparti creditul de casa

Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-Banci

Unele banci le permit clientilor sa ia cati codebitori doresc in momentul in care contracteaza un credit pentru investitii imobiliare, noteaza Evenimentul Zilei. Cooptarea unui codebitor mareste veniturile luate in calcul de banca, iar creditul creste. De regula, cei care fac imprumuturi se limiteaza insa la cativa codebitori.

Cei care iau un credit ipotecar dar nu au venituri atat de mari pentru a obtine de la banca suma de care au nevoie pentru a cumpara locuinta dorita pot apela la coplatitori. Efectul: venitul luat in calcul de banca creste, creditul obtinut este mai mare, dar si rata este pe masura. Majoritatea bancilor le permit clientilor sa ia un numar redus de codebitori, de obicei pana la patru.

Exista insa si institutii de credit ale caror norme interne de creditare nu prevad limite in ceea ce priveste numarul maxim de codebitori. In schimb, exista limitari in ceea ce priveste relatiile dintre contractantul de credit si potentialii codebitori. Majoritatea bancilor impun ca persoanele luate drept coplatitori sa fie rude - parinti, copii, frati - sau afini - sot sau sotie, socri. Exista insa si institut ii de credit, cum ar fi Alpha Bank si Millennium Bank, care accepta codebitor partenerii de viata.

Clientii nu vin "in gasca"

Banca Transilvania nu impune un numar maxim de codebitori. Acestia nu pot fi insa decat rude de gradul I si II si afini. Nici normele ATE Bank nu prevad un numar maxim de codebitori. "Pentru creditele de investitii ipotecare/ imobiliare, ATE Bank Romania poate accepta ca si codebitori atat mai multi membri ai aceleasi familii, cat si doua sau mai multe persoane, care nu sunt membri ai aceleiasi familii", afirma directorul general al bancii, Alina Pascu.

Chiar daca normele bancii sunt generoase in privinta numarului de codebitori, in practica cel mai mare numar a fost de patru, potrivit oficialului bancii. Cei care contracteaza un credit de la BCR si au avans mai mare de 25% pot apela la opt coplatitori. In practica, niciun client nu a venit cu un numar atat de mare de codebitori.

"Nu s-au inregistrat cazuri cu opt coplatitori. Majoritatea celor care apeleaza la aceasta facilitate vin in medie cu doi-trei coplatitori", ne-a declarat purta torul de cuvant al BCR, Corneliu Cojocaru. In cazul in care clientul are un avans mai mic de 25%, BCR accepta cel mult patru coplatitori, iar acestia trebuie sa locuiasca la aceeasi adresa cu persoana care contracteaza imprumutul. De obicei, contractantii de credite apeleaza la un singur codebitor pentru a lua un credit mai mare de la banca.

Cel mai folosit codebitor este sotul/sotia sau unul dintre parintii celui care face imprumutul, potrivit lui Bogdan Furnica, managing partner la Mortgage Capital Group, companie specializata in solutii de finantare pentru investitii imobiliare. "Procentual vorbind, un singur codebitor este cazul cel mai frecvent", adauga Furnica.

Evenimentul Zilei