In colimatorul Biroului de Credit vor intra si firmele

Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-Banci

De anul viitor, vor fi listati restantierii cu datorii mai mici de 20.000 de lei, noteaza Adevarul. Pe langa persoanele fizice, care acum sunt inregistrate la Biroul de Credit daca au restante la imprumuturile bancare, "listele negre" vor fi completate si cu societatile comerciale, si cu intreprinzatorii particulari autorizati ca PFA. Directorul Biroului de Credit, Serban Epure, a declarat ca aceasta masura este inclusa in strategia institutiei pentru perioada 2008-2010.

"In strategia Biroului de Credit pentru perioada 2008-2010 am inclus si obiectivul de a analiza extinderea ariei de acoperire prin prelucrarea informatiei despre PFA (persoane fizice autorizate - n.n.) si IMM-uri. In consecinta, ne propunem ca in 2009 sa analizam posibilitatea, utilitatea si oportunitatea acestei extinderi", a declarat Serban Epure.

El precizeaza, insa, ca "nu este vorba de vreo decizie in acest moment". In prezent, sunt inregistrate la Biroul de Credit doar persoanele fizice care au intarzieri mai mari de 30 de zile la plata ratelor bancare.

In schimb, informatiile despre creditele contractate de IMM-uri si persoane fizice autorizate sunt raportate doar la Centrala Riscurilor Bancare din cadrul Bancii Nationale, in cazurile in care creditele depasesc suma de 20.000 de lei. Raportarea la Biroul de Credit va insemna ca bancile vor trimite date si despre creditele mai mici de 20.000 de lei.

Integral in Adevarul