Oficialii Federal Reserve recunosc semnele recesiunii dar evita sa o numeasca

Data publicarii: 17-04-2008 | International

Doi oficiali de varf ai bancii centrale americane, Federal Reserve, au descris miercuri economia Statelor Unite ca fiind extrem de slaba, chiar daca este sau nu in recesiune, si au spus ca inflatia reprezinta de asemenea o ingrijorare, relateaza Reuters.

Perspectivele presedintelui Federal Reserve din San Francisco, Janet Yellensaid, sunt "neobisnuit de nesigure" si cresterea economica, in opinia acestuia, "cel mult se taraste".

In celalalt colt al tarii, presedintele Federal Reserve din Philadelphia, Charles Plosser, a spus ca starea economiei "pare destul de grava" chiar daca recesiunea este declarata sau nu.

Perspectivele de crestere sunt foarte slabe si incetinirea va avea consecinte asupra tuturor sectoarelor, de la locuri de munca la productie, a spus Plosser dupa un discurs din Blue Bell, Pennsylvania.

Comentariile se potrivesc cu cele publicate in Cartea Bej a Federal Reserve (Fed), un raport economic bazat pe date furnizate de cele 12 banci care fac parte din sistemul Fed.

Cartea Bej subliniaza inrautatirea conditiilor economice in cea mai mare parte a tarii, in timp ce preturile alimentelor, combustibilului si ale materiilor prime sunt in crestere.
Cuvantul "recesiune" a fost mentionat pentru prima oara in ultimii ani, citand o sursa din Boston care a spus ca recesiunea "a inceput probabil in decembrie" pentru retaileri.

"Cartea Bej a descris fie o incetinire a conditiilor economice deja lente, fie o recesiune din ce in ce mai adanca", a declarat un economist din cadrul BMO Capital Markets, Michael Gregory.

Tot miercuri, guvernatorul Federal Reserve, Frederic Mishkin, a declarat pentru Senat ca va fi tot mai dificil si costisitor pentru afacerile mici, o importanta sursa de locuri de munca in Statele Unite, sa obtina imprumuturi daca va continua criza pietelor financiare.

Plosser si Yellen si-au exprimat ingrijorarea legata de inflatie, care este destul de accentuata pentru ca unii dintre supraveghetorii Fed sa considere ca banca centrala va ezita sa mai coboare nivelul dobanzii de politica monetara.

Mishkin a spus insa miercuri comitetului pentru afaceri mici din cadrul Senatului ca Fed ar putea cobori in continuare dobanda cheie daca va fi necesar.

"Cu siguranta ca nu putem avea un nivel al dobanzii sub zero, insa aceasta este in prezent la 2,25% si am putea evident sa o reducem daca va fi nevoie", a mai spus Mishkin.

Plosser, care a votat luna trecuta impotriva coborarii dobanzii de referinta cu 0,75 puncte procentuale, a declarat ca "inflatia este o problema, am sustinut acest lucru de ceva vreme".

NewsIn

Tag-uri: