BNR: Statul nu trebuie sa ajute financiar bancile romanesti daca au dificultati

Data publicarii: 17-04-2008 | Finante-Banci

Serviciile bancare din Romania nu sunt interconectate cu piata bursiera si imobiliara, prin urmare o eventuala cadere a unei banci nu ar trebui sa necesite o implicare financiara din partea statului, a declarat joi economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

"Caderea unei banci nu ar trebui acoperita cu bani publici, deoarece serviciile bancare nu sunt interconectate cu piata bursiera ca in Statele Unite ale Americii (SUA) care sa conduca la o cadere in lant a economiei, iar ponderea serviciilor bancare in produsul intern brut (PIB) este redusa", a mentionat Lazea.

El a adaugat ca un alt motiv il reprezinta faptul ca majoritatea bancilor din Romania sunt in "maini private", iar economia romaneasca sporeste cu 6% pe an si este departe de recesiune.

"Banii publici nu trebuie sa stea la baza comportamentului bancar, iar o inflatie marita ar invalida aceasta preintampinare a riscului sistemic", a precizat economistul sef al bancii centrale.

Valentin Lazea a facut aceste precizari avind la baza o paralela intre economia Romaniei si cea a Statelor Unite, unde serviciile financiar bancare sunt conectate cu bursele si sectorul imobiliar, astfel incat caderea unei companii afecteaza in lant economia.

NewsIn