Comisia Europeana propune patru masuri pentru reducerea costurilor companiilor

Data publicarii: 18-04-2008 | Economie

Companiile mai mici vor economisi 600 milioane euro atunci cand nu vor mai fi nevoite sa se supuna tuturor regulilor de contabilitate si de raportare ale Uniunii Europene, potrivit propunerilor executivului, publicate joi, relateaza Reuters.

Executivul Uniunii Europene (UE), care a facut o regula din imbunatatirea reglementarilor, in incercarea de a creste eficienta afacerilor, a inaintat patru propuneri pentru reducerea costurilor companiilor.

"Nu am de gand sa reduc eforturile noastre de a pregati companiile europene pentru a face fata provocarilor unui mediu de afaceri mai competitiv la nivel mondial", a declarat comisarul european pentru pietele interne, Charlie McCreevy.

"Vor urma si alte propuneri in aceasta privinta", a adaugat  McCreevy.

Aproape 98% dintre afacerile din UE sunt realizate de companii mici si mijlocii, care vor fi afectate de propunerile lui McCreevy.

Pentru implementarea celor patru propuneri, este necesara aprobare din partea guvernelor UE si a Parlamentului.

Comisia Europeana a propus ca firmele mici si mijlocii sa fie scutite de obligatia de a publica datele financiare in ziarele nationale. De asemenea, statele membre UE ar avea posibilitatea de a scuti intreprinderile mijlocii de la unele cerinte contabile.

Companiile ale caror subsidiare nu sunt mari generatoare de profit nu vor mai fi nevoite sa consolideze conturile si va deveni posibila refolosirea de traduceri certificate intr-un stat al UE la deschiderea unei filiale in alt stat, pentru a economisi costurile birocratice.

In consultatiile anterioare, Comisia a vehiculat ideea de a crea o noua categorie de companii, microintreprinderile, cu mai putin de zece angajati, care ar fi scutite de multe cerinte contabile si de audit.

Unele companii de contabilitate si audit au organizat campanii impotriva acestei propuneri si nu considera ca va fi aprobata.

In unele tari precum Belgia si Portugalia, microintreprinderile reprezinta un procent urias din afacerile totale.

NewsIn