Se scumpesc creditele: dobanzi mai mari la finantarile in lei

Data publicarii: 18-04-2008 | Finante-Banci

Efectele deciziilor banci centrale de majorare a dobanzii de politica monetara continua sa apara pe piata financiara.

Banca Romaneasca, membra a grupului National Bank of Greece, a majorat cu 1,5% dobanda de referinta a bancii la creditele de consum in lei, cardurile de credit si overdraft.

Reprezentantii bancii sustin ca institutia a decis sa absoarba o parte din cresterea dobanzilor de pe piata interbancara, pentru a-si proteja clientii de socurile pe care le-ar fi generat o crestere prea abrupta de dobanda, in conditiile in care indicele de referinta pe piata dobanzilor in lei a crescut cu 2,5% in primul trimestru al acestui an.

De altfel, si dobanda de politica monetara a bancii centrale a cerscut, cumulat, in ultimele 4 sedinte, tot cu 2,5%.

Banca Romaneasca anunta ca a redus cu 0,2% dobanda variabila pentru clientii cu credite imobiliare in euro, urmand evolutia indicelui EURIBOR din ultimul trimestru, iar dobanzile variabile aplicabile creditului de consum garantat si negarantat in euro au ramas nemodificate.

In plus, banca a lansat doua credite de consum noi, in euro si franci elvetieni, cu dobanda fixa pe primul an de creditare.

Si Millennium Bank are o noua strategie: banca ofera credite in dolari. Noua oferta este valabila pentru orice tip de imprumut. In cazul creditelor ipotecare, dobanda este de 3,5% in primele 3 luni dupa care se calculeaza in functie de Libor la 3 luni la care se adauga o marja de 3 puncte procentuale. Dolarul american a scazut puternic in ultima perioada in fata principalelor valute, si chiar in fata leului, iar dobanzule s-au redus drastic pentru aceasta valuta.

De altfel, Federal Reserve a redus dobanda de refeinta cu 3 puncte procentuale in jumatate de an, de la 5,25% la 2,25% iar investitori asteapta o noua scadere pana la 1,75%.

The Money Channel

Ultimele stiri pe BankNews.ro: