eBay multumeste Romaniei si Statelor Unite pentru arestarea hackerului Vladuz

Data publicarii: 18-04-2008 | IT&C

Compania eBay multumeste public Directiei Generale de Combatere a Crimei Organizate si FBI pentru arestarea hackerului Vladuz, care a incercat sa comita fraude asupra clientilor companiei.

"Suntem incantati ca Vladut este in custodie, gratie eforturilor serioase ale autoritatilor romanesti", a declarat directorul pentru securitate informatica al companiei, Dave Cullinane. "Disponibilitatea acestora de a coopera indeproape cu eBay si alte agentii straine a fost esentiala in aceasta arestare. Arestarea suspectului demonstreaza ca eBay isi apara comunitatea de infractori", a spus oficialul.

Comunicatul precizeaza ca echipa companiei de investigatii asupra fraudelor globale a fost implicata direct in ancheta si a sprijinit inclusiv fizic autoritatile romanesti care au efectuat arestarea.

Cu toate acestea, eBay sustine ca incercarile hackerului de frauda nu s-au soldat cu succes, desi anchetatorii romani au vorbit despre un prejudiciu de 2 milioane de dolari.

"In pofida numeroaselor eforturi de a comite fraude avandu-i drept tinta pe utilizatorii eBay, prin accesarea conturilor administrative ale acestora, tentativele lui Vladuz au esuat", se subliniaza in comunicat.

"Increderea este in centrul a ceea ce face eBay si este treaba noastra sa ne asiguram ca site-ul este un loc unde comunitatea noastra poate face cumparaturi in siguranta si in conditii de transparenta", a spus Cullinane.

Procurorii DIICOT l-au retinut joi, pentru 24 de ore, pe Vlad Duiculescu, cautat de aproape un an de FBI pentru accesarea neautorizata a unor baze de date apartinand eBay. Presupusul hacker a fost reperat joi dimineata intr-un apartament din cartierul Drumul Taberei, desi potrivit unor informatii anterioare se credea ca este in Ungaria. "Vladuz" a fost identificat dupa IP-ul calculatorului, iar joi dimineata era conectat la Internet.

Politistii au intrat la ora 6.00, in forta, in apartamentul in care se afla tanarul, insa acesta a reusit sa arunce pe geam, de la etajul 5, trei laptopuri.

Anchetatorii au reusit sa adune bucatile componentelor celor trei calculatoare si spera ca vor recupera datele retinute in memorie pana la acea ora.

Potrivit anchetatorilor, Duiculescu este acuzat ca, in perioada 2005 - 2007, a accesat in mod fraudulos, neautorizat si repetat mai multe conturi de e-mail care apartineau unor angajati ai eBay.

Oficialii site-ului eBay au declarat ca "Vladuz" este un haker foarte bun si ca a reusit sa-si bata joc de securitatea virtuala a companiei.  eBay are o echipa de peste 2.000 de experti in securitate informatica in toata lumea pentru a proteja site-ul si a coopera cu autoritatile nationale.

Fondat in 1995, eBay Inc. furnizeaza o platforma pentru comert mondial si plati.

NewsIn