Atentie, angajati: seful afla orice miscare!

Data publicarii: 21-04-2008 | HR/Cariere

Computerul si telefonul sunt utilizate de unele companii drept instrumente de monitorizare a salariatilor, noteaza Evenimentul Zilei. Printre metodele folosite se afla supravegherea video, localizarea dupa cartela SIM si urmarirea activitatii pe internet sau pe e-mail.

Dorinta de a stopa furturile si cresterea productivitatii sunt motivele cel mai des invocate de angajatori pentru urmarirea, pas cu pas, a activitatii salariatilor.

Intr-un studiu realizat de HR-Romania, cu tema "Monitorizarea activitatii angajatilor", 47,12% dintre cei chestionati spun ca sunt controlati la serviciu prin diverse metode.

Studiul arata ca este preferata supravegherea video, in special pentru protectia impotriva furtului. Alta metoda de urmarire a activitatii salariatilor se refera la monitorizarea apelurilor telefonice (practic, ascultarea conversatiilor, pentru evaluarea felului in care vorbesc angajatii cu clientii). Se mai practica si monitorizarea activitatii pe internet (inregistrarea paginilor web accesate, durata vizitei, blocarea anumitor pagini si inregistrarea continutului, atunci cand angajatul posteaza comentarii pe forumuri sau bloguri).

Ce zic subalternii

Cei mai multi respondenti (72,8%) sunt insa de parere ca monitorizarea nu ajuta. Dimpotriva. Produce stres, ceea ce nu duce la randamentul dorit de angajatori. Printre nemultumirile pe care politica referitoare la utilizarea resurselor IT&C le aduce angajatului roman se mai numara: faptul ca monitorizarea nu se aplica in toate companiile, folosirea resurselor numai pentru aspectul coercitiv. La aflarea vestii ca sunt monitorizati, 33,49% din respondenti s-au declarat dezamagiti.

In schimb, 57,08% dintre cei care au fost chestionati au spus ca n-au nimic impotriva faptului ca sunt monitorizati, mai ales ca, spun ei, nu vor sa-si piarda locul de munca si, in plus, isi fac treaba ca la carte.

Stai pe chat? Mai gandeste-te!

Daca la birou stai on-line cu amicii, la o vorba, pe chat ori pe Messenger sau accesezi des site-urile de matrimoniale ori cele speciale pentru intalniri, ai sanse foarte mari sa ramai fara job. Si asta pentru ca tot mai multi angajatori folosesc un program, de exemplu "Cyclope" (aplicatie care este utilizata, in Romania, de peste 100 de companii si institutii publice), care colecteaza informatii cu privire la activitatea ta la computer. Detalii despre program gasesti la www.cyclope.ro/film.

Atentie! O aplicatie de monitorizare se poate folosi doar daca se respecta Legea pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date. "Monitorizare nu inseamna invadarea intimitatii angajatilor ori citirea corespondentei electronice", precizeaza Ionel Orza, managing partner al companiei Amplusnet, care dezvolta si ofera solutii informatice si servicii aferente acestora.

Tu cui ii scrii on-line?

Monitorizarea e-mailului de firma este alta metoda de urmarire a activitatii salariatilor. Concret, aceasta consta in inregistrarea adreselor destinatarilor si expeditorilor de mesaje si salvarea si stocarea e-mail-urilor trimise si primite de catre angajati.

"Metoda este folosita de management atat pentru «contracararea atacurilor cibernetice, cat si pentru evaluarea muncii angajatilor». Alt motiv invocat pentru urma rirea e-mailului este «protejarea impotriva divulgarii informatiilor confidentiale ale companiei»", spune Catalina Cochinescu, consultant in resurse umane al HR-Romania.

Ce spune legea

Avocatii afirma ca, indiferent de metoda aplicata, angajatorul trebuie sa le spuna salariatilor ca sunt supravegheati. "La noi nu exista o legislatie precisa in aceasta privinta, ci doar in Uniunea Europeana. Tot ce tine de drepturile angajatilor se poate gasi in Codul Muncii", spune Iulian Patrascanu, avocat specializat in dreptul muncii.

El adauga ca fiecare companie are dreptul sa stabileasca un regulament de ordine interioara care, ulterior, sa fie semnat de angajati. "Se presupune ca aceste modalitati de monitorizare folosesc la bunul mers al afacerilor. Tocmai de aceea nu sunt ilegale, atat timp cat nu se incalca dreptul la intimitate. Niciodata n-o sa vedeti camere de supravegheat la toaleta, spre exemplu", sustine specialistul.

Sa se trateze cauza, nu efectul!

Specialistii in resurse umane atrag insa atentia ca, daca un angajat vrea sa piarda vremea, el oricum o face.

"Este de tratat cauza, nu efectul. Daca angajatul se logheaza la serviciu pe site-uri care nu au legatura cu jobul respectiv, daca «productivitatea este scazuta», ar trebui analizata situatia din toate punctele de vedere, si nu implementat inca un sistem considerat traumatizant. In fond, multi stau la munca peste zece ore", afirma experta in resurse umane Oana Fortu.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: