Euro ramane la temelia creditului ipotecar

Data publicarii: 21-04-2008 | Finante-Banci

BNR promoveaza imprumuturile in moneda in care sunt veniturile. Totusi, calculele arata ca cele in moneda europeana sunt mai avantajoase. DAE mediu pentru euro este de 8,57%, iar pentru lei 11,66%, noteaza Curierul National.

In cele mai multe cazuri, au fost luate in calcul creditele cu dobanda variabila aflate in derulare, dar aceleasi banci au avut grija sa iasa la rampa cu oferte promotionale extrem de tentante pentru a atrage noi clienti. De asemenea, se observa ca, dupa criterii nu foarte clare, bancile oferteaza clientii in paralel atat cu produsele vechi,  cat si cu cele nou promovate. Drept pentru care cei interesati in a lua un credit cu greu reusesc sa distinga intre multitudinea de oferte pe cea mai potrivita situatiei financiare individuale. Fiecare dintre acestia cauta creditul "cel mai ieftin", cu cele mai scazute costuri.

Si fiindca vorbim de costuri, trebuie avut in vedere faptul ca, desi dau impresia ca afiseaza toate conditiile inca de la inceput, unele banci nu mentioneaza ce se va intampla de exemplu cu dobanda dupa perioada promotionala. Asadar, in momentul in care va tenteaza o oferta care suna precum "credit ipotecar cu numai 4% dobanda fixa pentru primul an" trebuie imediat sa va intrebati ce se va intampla cu acesta dupa parcurgerea celor 12 luni. Pentru ca in medie, este de asteptat ca acesta sa se majoreze cu 2 puncte procentuale, lucru pe care trebuie sa il luati in considerare in previzionarea cheltuielilor lunare.

Si pentru ca s-a discutat aprins in ultima perioada despre moneda la credite, cum ca ar fi mai potrivite creditele in lei pentru ca nu sunt incluse cheltuielile cu riscul valutar si mai mult, recomandate de BNR, dar in acelasi timp dobanzile sunt in continuare mult peste cele ale creditelor in euro, nu este de mirare ca este foarte greu de luat o decizie. Pentru a clarifica situatia, am alcatuit un top 5 al celor mai ieftine credite in ordinea dobanzii anuale efective, atat la euro, cat si la moneda nationala, cu ajutorul FinZoom.ro. Deoarece ultimele statistici arata ca valoarea medie a unui imprumut ipotecar este de 70.000 euro, am luat in considerare aceasta suma, pentru o perioada maxima de 30 ani, cu destinatia achizitie imobil (in valoare totala de 100.000 euro).

In cazul creditelor in moneda nationala, am realizat un top 5 al celor mai ieftine credite pentru suma de 253.170 lei (echivalentul a 70.000 euro), pe o perioada maxima de 30 ani, cu aceeasi destinatie, achizitie imobil (in valoare totala de 361.670 lei). Intr-o scurta analiza a tabelelor, este lesne de observat faptul ca imprumutul in euro este in continuare mult mai ieftin deat cel in moneda nationala. Procentual vorbind, in conditiile in care  dobanda anuala efectiva medie a primelor cinci cele mai ieftine credite este de 8,57% pentru creditele in euro si 11,66% pentru creditele in lei, tragem concluzia ca imprumuturile in euro sunt cu 27% mai ieftine. Valoric vorbind,  daca suma maxima de rambursat pentru un credit in euro pe 30 ani este in medie de 188.232 euro (680.778 lei), iar a unui credit in lei in aceleasi conditii este de 864.848 lei, rezulta un avantaj de 184.070 lei (echivalentul a 5.100 euro) pentru creditele in euro.

Integral in Curierul National