Buzunarele angajatorilor sufera din cauza stresului
Data publicarii: 22-04-2008 | HR/CariereStresul, in ciuda ideilor preconcepute pe care inca le avem, este o boala. Desi greu de identificat dupa primele simptome - dureri de cap, iritare, epuizare, stresul duce la alcoolism, depresie sau atacuri de panica. In fiecare an, conform statisticilor, mai mult de 10 milioane de europeni sufera de aceasta boala. In Marea Britanie, 60% dintre cazurile de absenteism la locul de munca sunt legate de stres. Angajatorii din toate statele europene se plang de faptul ca stresul le creeaza mari pierderi, angajatii nemaifiind competitivi si lipsind repetat de la munca.
Conform legislatiei europene, angajatii care sufera de aceasta boala nu pot face fata exigentelor impuse de situatia profesionala in care se gasesc. Comisia Europeana a pus in aplicare unele masuri care au scopul de a garanta securitatea si sanatatea lucratorilor. Directiva cadru (89/391) prevede reglementari fundamentale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, afirmand cu claritate obligatia angajatorilor de a asigura securitatea si sanatatea la locurile de munca, inclusiv cu referire la efectele stresului in munca.
Printre cauzele stresului la locul de munca se numara zgomotul, iluminatul defectuos, temperatura, respectiv instalatiile de aer conditionat, pozitia incomoda, reducerile de personal, orele suplimentare, activitatea lucrativa in timpul week-end-urilor, asa-zisele orare flexibile, salariul, lipsa promovarii, relatiile cu angajatorul sau colegii.
Biroul International al Muncii a estimat costurile legate de stres la aproape 4% din PIB-ul unui stat. Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare si Securitate francez arata ca intre 830 si 1656 milioane de euro sunt cheltuiti anual pentru probleme legate direct sau indirect de aceasta maladie.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri