Buzunarele angajatorilor sufera din cauza stresului

Data publicarii: 22-04-2008 | HR/Cariere

Stresul, in ciuda ideilor preconcepute pe care inca le avem, este o boala. Desi greu de identificat dupa primele simptome - dureri de cap, iritare, epuizare, stresul duce la alcoolism, depresie sau atacuri de panica. In fiecare an, conform statisticilor, mai mult de 10 milioane de europeni sufera de aceasta boala. In Marea Britanie, 60% dintre cazurile de absenteism la locul de munca sunt legate de stres. Angajatorii din toate statele europene se plang de faptul ca stresul le creeaza mari pierderi, angajatii nemaifiind competitivi si lipsind repetat de la munca.

Conform legislatiei europene, angajatii care sufera de aceasta boala nu pot face fata exigentelor impuse de situatia profesionala in care se gasesc. Comisia Europeana a pus in aplicare unele masuri care au scopul de a garanta securitatea si sanatatea lucratorilor. Directiva cadru (89/391) prevede reglementari fundamentale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, afirmand cu claritate obligatia angajatorilor de a asigura securitatea si sanatatea la locurile de munca, inclusiv cu referire la efectele stresului in munca.

Printre cauzele stresului la locul de munca se numara zgomotul, iluminatul defectuos, temperatura, respectiv instalatiile de aer conditionat, pozitia incomoda, reducerile de personal, orele suplimentare, activitatea lucrativa in timpul week-end-urilor, asa-zisele orare flexibile, salariul, lipsa promovarii, relatiile cu angajatorul sau colegii.

Biroul International al Muncii a estimat costurile legate de stres la aproape 4% din PIB-ul unui stat. Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare si Securitate francez arata ca intre 830 si 1656 milioane de euro sunt cheltuiti anual pentru probleme legate direct sau indirect de aceasta maladie. 
 
Curentul

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: