Banca elena Aspis se extinde in Romania

Data publicarii: 22-04-2008 | Finante-Banci

Aspis Bank, parte a grupului financiar elen Aspis, intentioneaza sa intre in acest an pe piata din Bulgaria si in 2009 pe cea din Romania, urmand sa deschida, in cativa ani, cate 20 de sucursale in cele doua tari, in cadrul strategiei de extindere a operatiunilor in Europa de Est.

"Banca se pregateste sa intre pe aceste piete", a declarat Lefteris Bacharopoulos, insarcinat cu extinderea operatiunilor Aspis in Romania si in Bulgaria, precizand ca nivelul investitiilor nu a fost inca stabilit, transmite agentia de presa SeeNews, specializata in informatii economice in Europa de Est.

Aspis urmeaza sa deschida prima sucursala din Bulgaria in septembrie sau octombrie si sa ajunga la 20 de unitati in decurs de trei ani, in principalele orase din tara.

"Bulgaria este o tara vecina, membra a Uniunii Europene, unde exista numeroase companii elene, iar volumul comercial intre Grecia si Bulgaria este foarte mare", a spus Bacharopoulos, adaugand ca Aspis are planuri similare in Romania, incepand din 2009. Banca ar putea, ulterior, sa intre si pe alte piete din regiune. La inceputul acestui an, un oficial al Aspis Group a declarat ca in planurile de extindere a operatiunilor este inclusa si Serbia.

Aspis Bank avea, la sfarsitul anului trecut, active totale de 2,9 miliarde euro, in crestere cu 17% fata de 2006. Profitul bancii dupa plata impozitelor si elementelor minoritare a coborat in 2007 cu 44%, la 6,9 milioane de euro. Banca avea, la sfarsitul anului trecut, o retea de 72 de sucursale in Grecia. Grupul mai desfasoara operatiuni in domeniul asigurarilor si cel imobiliar, fiind prezent in Albania, Cipru, Germania si Suedia. Aspis ar deveni a noua banca cu capital sau management grecesc prezenta in Romania, dupa Bancpost, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Egnatia, ATE Bank, Bank of Cyprus si Emporiki. Bancile grecesti cumuleaza aproape un sfert din totalul activelor si detin impreuna aproximativ 550 de sucursale in Romania.

Business Standard