Afaceri la pachet
Data publicarii: 22-04-2008 | AfaceriBusinessWeek Romania a realizat in numarul din aceasta saptamana o analiza a pietei serviciilor de curierat. In conditiile in care aproape nici o companie nu a reusit sa se impuna cu un serviciu unic, iar clientii isi bazeaza selectia in primul rand pe factorul timp si cost, cuvantul de ordine zilele acestea este consolidarea.
O piata estimata anul trecut la circa 200 de milioane de euro este impartita in acest moment de cateva sute de companii, insa primele zece au o cota cumulata de peste 90%, potrivit managerilor din domeniu. Diferentele dintre ele sunt relativ mici, iar cresterea cu ajutorul unei achizitii pare calea cea mai rapida catre varf, dar si cea mai sigura modalitate de a-ti consolida pozitia deja cucerita.
Seria de fuziuni a inceput in urma cu cateva saptamani, cand compania americana UPS a preluat integral furnizorul sau de servicii autorizat in Romania - Trans Courier Service (TCS). A urmat, la doar doua saptamani, finalizarea negocierilor prin care Posta franceza a intrat, indirect, pe piata romaneasca, prin achizitia unui pachet majoritar la Pegasus. Numai cateva zile mai tarziu compania Asesoft a cumparat 25% din Curiero. Nu mai departe de saptamana trecuta, Deutsche Post, actionar la DHL, a anuntat oficial ca va deveni actionarul majoritar la numarul doi pe piata locala, Cargus.
Seriei de nume grele implicate recent in dealuri li se adauga si companiile locale, interesate sa se preia intre ele. O miscare surpriza ar putea veni din partea Postei Romane, care are prevazut un buget de circa 20 de milioane de euro pentru achizitii, "dar suma poate fi mult mai mare", dupa cum a declarat pentru BusinessWeek Romania directorul executiv operational al companiei nationale, Mihai-Cristian Buciu.
Evolutia este strans legata de dezvoltarea economiei romanesti in ansamblu. "Piata serviciilor de curierat este un barometru al economiei. A crescut economia per total, creste si volumul de corespondenta", arata Adrian Mihai de la Fan Courier. Partenerul sau, Felix Patrascanu, spune, in aceeasi idee, ca exista orase care au "disparut" de pe harta Romaniei in ultimii ani, ceea ce inseamna ca activitatea economica de acolo este atat de scazuta, incat nu justifica prezenta unei firme de curierat pe piata locala.
Business Week
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri