BCE poate cobori dobanda cheie cand se ieftineste petrolul

Data publicarii: 23-04-2008 | International

Petrolul s-ar putea ieftini pe pietele internationale, permitand Bancii Centrale Europene (BCE) sa micsoreze dobanda de politica monetara din zona euro in urmatoarele sase luni, a spus, marti, seful departamentului european al Fondului Monetar International (FMI), Michael Deppler, citat de Reuters.

Scumpirea recenta a petrolului si alimentelor a ingreunat relaxarea politicii monetare a BCE in prezent, dar consiliul guvernatorilor institutiei ar putea lua o astfel de decizie in decurs de sase luni, a spus Deppler, aflat la Paris pentru a prezenta un raport al FMI despre economia europeana.

Noua scumpire a petrolului nu poate dura mult, in conditiile in care FMI si analistii de la alte institutii se asteapta la o recesiune in Statele Unite.

"Potrivit estimarilor noastre, mizam pe o schimbare a tendintei preturilor, mai ales ale petrolului. Cresterea pretului petrolului de la 95 la 115 dolari/baril nu este coerenta cu estimarea privitoare la o recesiune a economiei americane", a declarat seful departamentului european al Fondului.

"Este o chestiune de cateva luni, nu de sase luni pana la un an", a estimat Deppler, referitor la momentul in care BCE ar putea scadea dobanda sa cheie de la actualul nivel de 4%.

FMI, institutie cu sediul la Washington, a publicat recent noile perspective in cadrul carora estimeaza o incetinire abrupta a cresterii economice din zona euro in 2008 si 2009, pana la 1,4%, respectiv 1,2%, comparativ cu 2,6% in 2007.

Deppler s-a aflat la Paris pentru a prezenta un raport al Fondului Monetar International despre economia europeana, care a fost publicat luni si care recomanda, in termeni mai putin expliciti, ca BCE sa coboare dobanda cheie.

NewsIn